Pljevlja: Meso bi bilo jeftinije do 20 odsto da postoji klanica u gradu

Pljevaljski mesari prinuđeni da stoku na klanje voze u Bijelo Polje, što im povećava troškove poslovanja
200 pregleda 2 komentar(a)
meso, Foto: Shutterstock.com
meso, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.02.2015. 21:02h

Pljevlja su jedini grad u Crnoj Gori koji nema klanicu pa su pljevaljski mesari prinuđeni da stoku na klanje voze u Bijelo Polje, što im dodatno povećava troškove poslovanja.

Vlasnici desetak mesara u Pljevljima kažu da će biti prinuđeni da zatvore svoje radnje ukoliko im nadležni u Opštini i državi ne pomognu da riješe problem nedostatka klanice.

Mesari tvrde da već četiri godine moraju da stoku voze u Bijelo Polje, jer tri klanice koliko ih ima u Pljevljima već duže ne rade.

Pljevaljski mesari kažu da su se više puta obraćali resornom ministarstvu, nadležnim u Opštini, veterinarskoj inspekciji da im pomognu kako bi se aktivirala neka od klanica, ali da odgovor ni od koga nisu dobili.

Vlasnik Mesare S market Sejdo Demirović kazao je da oni stoku otkupljuju isključivo na teritoriji opštine Pljevlja i da upošljavaju pedesetak radnika.

„Problem je nastupio kada je vterinarska inspekcija zatvorila klanicu preduzeća Trojica i poslije toga smo prešli u Kooperativu Klanica. Jedno vrijeme to je funkcionisalo, ali je kasnije i ona zatvorena. Mi smo ostali na ledini. Oni su nama radili uslužno klanje koje smo plaćali redovno jer nikada nismo mogli stoku da preuzmemo i meso dok ne uplatimo. Taj pregled mesa je koštao 40 do 50 eura plus veterinarski pregled petnaestak eura”, rekao je Demirović.

Prema njegovim riječima kada su u Kooperativi prestali sa uslužnim klanjem pljevaljski mesari su se samoorganizovali i jednom nedjeljno zajedno voze stoku na klanje u Bijelo Polje.

„Žalili smo se odgovornim u ministarstvu i opštini da aktiviraju klanice u Pljevljima, ali nismo naišli na razumijevanje. Pljevlja su jedini grad koji ima 12 mesara a nema nijednu klanicu. Znatno su nam povećani troškovi jer plaćamo kamion stočar iz Pljevalja da nam preveze stoku do Bijelog Polja, a hladnjaču da nam vrati meso. Mi trenutno imamo malu zaradu i ako se uskoro nešto ne riješi moraćemo da zatvorimo radnje, kako ne bismo išli u minus”, rekao je Demirović.

On kaže da bi cijena mesa u njihovim radnjama bile manje za deset do 20 procenata da ima klanica u Pljevljima, jer u cijenu ukalkulišu i troškove i prevoza do Bijelog Polja.

Vlasnik firme „Najo komerc“ Nail Ajanović kaže da niko ništa ne preduzima kako bi se aktivirala neka od klanica u Pljevljima.

Poznati pljevaljski privrednik kaže da vlasnici radnji nisu toliko moćni da naprave klanicu, jer „da bi je uradili po evropskim standardima trebaju velike pare“.

Pljevaljski mesari imaju veliki problem sa nakupcima

Ajanović i Demirović kažu da imaju veliki problem sa nakupcima, koji kupuju stoku u Pljevljima, a onda je prevoze u ostale opštine i ne plaćaju obaveze prema državi.

Demirović tvrdi da svake sedmice stotinak teladi i jagnjadi šverceri odvoze iz Pljevalja u druge gradove i tako se stvara vještačka nestašica stoke u pljevaljskoj opštini.

„Obraćali smo se Ministarstvu poljoprivrede, inspekcijama i policiji ali do sada niko ništa nije preduzeo kako bi se ovaj problem riješio. Neki meso prevoze do drugih gradova bez hladnjača u kamionima što je strogo zabranjeno“, rekao je Demirović

Bonus video: