Pljevlja: Ništa ni od bazena ni od kupališta

Rudnik uglja je u saradnji sa Kvatroprojektom 2001. godine uradio glavni projekat uređenja terena, koji ne zahtijeva velika sredstva i vrijeme, a sa čijom realizacijom bi se moglo odmah krenuti
54 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2016. 20:10h

Pljevlja su jedan od rijetkih gradova u Crnoj Gori koji nema uređena kupališta, pa su stanovnici tog grada prinuđeni da spas od vrućine traže na nekoj od rijeka.

Priča o izgradnji bazena u Pljevljima stara je više od dvadeset godina, ali nijedna vlast nije bila spremna da investira realizaciju tog projekta.

Detaljnim urbanističkim planom gradnja bazena je predviđena na lokalitetu u blizini Sportskog centra “Ada”, preko puta pljevaljske Milet bašte.

Jezero u Borovici, koje je nastalo 2002. godine kao posljedica eksploatacije uglja na tom području, sa malo truda moglo bi da postane uređeno kupalište, a i ovog ljeta na njegovoj obali brojni su Pljevljaci, iako je tu zvanično zabranjeno kupanje.

U jezero površine 33 hektara, ulivaju se dva potoka a voda iz njega otiče u rijeku Vezišnicu.

Udaljeno je sedam kilometara od grada i okruženo zelenilom.

U lokalnoj upavi su kazali da je sadašnja administracija građanima obećala realizaciju tog projekta i da “više nema kočenja sa tim”, ali nijesu precizirali kada će se sa riječi preći na djela.

Tvrde i da je izgradnja kupališta na jezeru u Borovici, obaveza Rudnika uglja.

Rudnik uglja je u saradnji sa Kvatroprojektom 2001. godine uradio glavni projekat uređenja terena, koji ne zahtijeva velika sredstva i vrijeme, a sa čijom realizacijom bi se moglo odmah krenuti.

Izvrš ni direktor nevladine organizacije “Da zaživi selo” Vaso Knežević, ocijenio je da bi u Pljevljima najbolje funkcionisao zatvoreni bazen.

“Kratak je ljetnji period kako bi bio funkcionalan i ekonomičan otvoreni bazen u Pljevljima. Kada se razmišlja o otvorenim kupalištima, onda treba razmišljati o uređenju već korišćenih kupališta na otvorenom, prvenstveno na Borovičkom jezeru i u selu Rabitlje na Ćehotini. Svakako bi se mnogo više koristio zatvoreni bazen u Pljevljima, jer bi mogao biti funkcionalan i zimi, a ako bi se gradio uz Sportski centar “Ada”, onda bi se mogao priključiti i na njihovu kotlarnicu radi grijanja, a punjenje i pražnjenje bazena bi se lako obavljalo s obzirom na rijeku Breznicu u neposrednoj blizini”, kazao je Knežević.

Stanovnici Pljevalja moraće da čekaju i na obećano skijalište

Osim što nemaju kupališta, Pljevlja nemaju ni uređeno skijalište.

Iz lokalne uprave najavljivali su da planiraju da grade skijalište u mjestu Mijajlovica, u blizini regionalnog puta Pljevlja - Prijepolje.

Predsjednik Opštine Mirko Đačić nedavno je izjavio da namjeravaju da na Mijajlovicu dislociraju stari ski lift koji je početkom osamdesetih godina prošlog vijeka postavljen u selu Kosanica.

“Trebalo nam je dosta vremena dok smo u stručnom smislu mogli doći do podataka da bi se tender objavio jer su to atipični i specifični radovi. Neki ljudi koji poznaju taj posao su nam savjetovali da lift na Kosanici ne treba da se baci i da je dobar, ali ga prije dislociranja moramo reparirati. Imamo obećanje da će i Ministarstvo održivog razvoja i turizma učestvovati u realizaciji tog projekta”, rekao je Đačić.

Galerija

Bonus video: