Pljevlja: Od vještačenja zavisi hoće li biti optužnice protiv Filipa Vukovića

U krivičnoj prijavi je navedeno da su Vuković i Klepo postupali protivzakonito prilikom raspolaganja budžetom čime su počinili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja
137 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2012. 11:00h

Krivična prijava, koju je protiv bivšeg predsjednika Opštine Pljevlja dr Filipa Vukovića, početkom maja podnijela Služba za unutrašnju reviziju Opštine Pljevlja, nalazi se na vještačenju u Vrhovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, potvrdio je “Vijestima” osnovni državni tužilac u Pljevljima Miroljub Banović.

Zavisno od rezultata vještačenja znaće se da li će tužilaštvo u Pljevljima optužiti Vukovića za zloupotrebu službenog položaja i nesavjestan rad u službi, za koji ga tereti Opština Pljevlja.

Banović je kazao da su od kolege ekonomske struke iz Vrhovnog državnog tužilaštva iz Podgorice tražili stručno mišljenje o pojedinim stručnim pitanjima sadržanim u prijavi.

„Kada dobijemo odgovore, mi ćemo preduzeti odgovarajuće postupke“, rekao je Banović.

"Nakon što nam je predmet vraćen, mi smo kompletnu prijavu sa svim dokazima koji su nama dostavljeni poslali na vještačenje stručnjaku ekonomske struke, koji će nam dati dgovore na pojedina stručna pitanja iz prijave", rekao je Banović

Istom krivičnom prijavom obuhvaćen je i bivši sekretar Sekretarijata za finansije Opštine Pljevlja Mustafa Klepo.

Banović je kazao da u krivičnu prijavu protiv Vukovića nakon što su je primili, proslijedili Odjeljenju za organizovani kriminal, korupciju i ratne zločine, ali da su im oni predmet vratili smatrajući da Osnovno državno tužilaštvo treba da pstupa u ovom predmetu.

„Nakon što nam je predmet vraćen, mi smo kompletnu prijavu sa svim dokazima koji su nama dostavljeni poslali na vještačenje stručnjaku ekonomske struke, koji će nam dati dgovore na pojedina stručna pitanja iz prijave“, rekao je Banović.

Opština Pljevlja, Služba za unutrašnju reviziju podnijela je osmog maja krivičnu prijavu protiv Vukovića i Klepa, zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja i zbog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi.

U krivičnoj prijavi je navedeno da su Vuković i Klepo postupali protivzakonito prilikom raspolaganja budžetom čime su počinili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja.

U obrazloženju prijave koju je potpisao šef službe za unutrašnju reviziju Boško Bjeković, navodi se da je prilikom kontrole budžetskog poslovanja u periodu od 1. 01. do 28. 09. prošle godine revizorska kuća “Reviko” utvrdila više slučajeva kršenja Zakona o budžetu i Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

„Za podignute kredite kod Hipo-Alpe-Adria banke u iznosu od 2,2 miliona eura, ne postoji odluka Skupštine, čime je prekršen Zakon o finansiranju lokalne samouprave “, navodi se između ostalog u obrazloženju krivične prijave.

U prijavi je navedeno da su nenamjenski trošena sredstva iz donacija za adaptaciju Doma kulture u iznosu od 130.885 eura, te da za eksproprijaciju zemlje u Otilovićima u iznosu od 851.652 eura ne postoji odluka Skupštine. Opština je bez odluke lokalnog parlamenta preuzela obavezu oduzimanja nepokretnosti umjesto kompanije, koja je navodno prije par godina trebalo da gradi cementaru u Otilovićima.

Opština se u taj projekat uključila kada neki od vlasnika nisu htjeli da svoja imanja prodaju kotorskoj firmi “Montf loveri kompani”, iza koje je stajao Dragan Dudić koji je prije dvije godine ubijen u Kotoru.

Ta firma je na ovom području otkupila više desetina hektara zemljišta i cjelokupne imovine od brojnih vlasnika. Izgradnja cementare dovodila se u vezu sa odbjeglim narkobosom Darkom Šarićem, čiji je Dudić bio dobar prijatelj.

Mitrović: Prijava i protiv izvođača

"Prije dobijanja građevinske dozvole mora se sprovesti istraga ko je i koliko se ugradio u izgradnju Doma kulture. Javno se priča o tome, a na istražnim službama je da nam dokažu da li su nezvanične informacije koje se pojavljuju u javnosti tačne"

Predsjednik ED Breznica Milorad Mitrović smatra da je osim Vukovića Opština trebalo da podnese krivičnu prijavu i protiv izvođača radova i svih koji su uključeni u realizaciju tog projekta, a znali su da je rađen bez građevinske dozvole.

„Sadašnja lokalna vlast na čelu sa predsjednikom Milojem Pupovićem dužna je da protiv odgovornih ljudi podnese krivične prijave, pa tek onda da krene u dalju rekonstrukciju.

Prije dobijanja građevinske dozvole mora se sprovesti istraga ko je i koliko se ugradio u izgradnju Doma kulture.

Javno se priča o tome, a na istražnim službama je da nam dokažu da li su nezvanične informacije koje se pojavljuju u javnosti tačne.

Iz dosadašnjih informacija se vidi da je bilo i previše zloupotreba.

Za taj novac koji je utrošen u rekonstrukciju, kao i koji još treba da se uloži u završetak rekonstrukcije mogao se napraviti novi objekat”, rekao je Mitrović.

Galerija

Bonus video: