Pljevlja: Opština bi odštetu jer Španci kasne

U Opštini tvrde da je “Akvalija” trebalo da posao završi do 5. aprila, revizor navodi da je rok istekao 16. januara...
73 pregleda 0 komentar(a)
Postorjenje za otpadne vode, Foto: Goran Malidžan
Postorjenje za otpadne vode, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 16.05.2017. 17:28h

Postrojenje za preradu otpadnih voda u Pljevljima već uveliko je trebalo da bude završeno, ali je neizvjesno da li će radovi biti okončani i do kraja godine.

Nezavisni revizor koji je kontrolisao završi račun Opštine za 2016. konstatuje da postoji mogućnost da grant od oko četiri miliona eura ne bude iskorišćen u cjelini, zbog kašnjenja radova.

U Opštini su “Vijestima” nezvanično kazali da je španska firma “Akvalija” trebalo da posao završi do 5. aprila, dok u izvještaju revizora stoji da je rok istekao 16. januara.

“Imajući u vidu da je rok zaršetka radova istekao 16. januara, neophodno je preduzeti aktivnosti na ubrzanju radova, naročito zbog mogućnosti da sredstva granta ne budu iskorišćena u cjelosti”, konstatuje revizor.

Postrojenje za preradu otpadnih voda gradi se u selu Židovići, oko četiri kilometra od centra grada.

U Opštini tvrde da je “Akvalija” odgovorna što posao nije urađen u predviđenom roku i da će zbog toga morati da plati penale.

Tvrde da imaju uvjeravanja Španaca da će radove završiti do kraja godine, ali da je, uprkos tome, teško očekivati da se posao završi u tom roku jer ostalo još mnogo toga da se uradi.

Ugovor sa španskom firmom zaključen 12. marta 2014. u vrijednosti od šest miliona eura.

“Ugovoreni rok završetka radova bio je 16. januar 2017. Od ugovaranja radova, marta 2014. do 31. decembra 2016. godine, 'Akvalija' je ispostavila situaciju za izvršene radove u iznosu od 1,46 miliona eura, što čini 23,77 odsto ugovorenih radova”, navodi se u izvještaju revizora.

Revizor konstatuje i da nije završen tehnički prijem kolektora, niti je on stavljen u upotrebu iako su radovi završeni krajem 2015.

Radovi na izgradnji postrojenja i kolektora otpadnih voda vrijedni su više od 7,5 miliona eura.

Novac za realizaciju ovog projekta finansira se iz pretpristupnih fondova (IPA) - 3,5 miliona eura i kreditnog aranžmana sa Evropskom investicionom bankom - 2,5 miliona.

Oko četiri miliona eura su grant sredstva.

Nadzor nad izvođenjam radova obavlja italijanska firma “C&S Ingenieri Associati”.

Vrijednost tog ugovora je 500.200 eura. Krajem marta, predstavnici Evropske investicione banke posjetili su Pljevlja i konstatovali da je projekat završnoj fazi i da se očekuje završetak radova tokom 2017. godine.

Bonus video: