Pljevlja ponovo u oblaku prašine

Jak vjetar sa deponije Termoelektrane na Maljevcu raznosio prašinu koja je prekrila Zbljevo i okolna sela, čestice završavale i u centru grada
3187 pregleda 5 komentar(a)
Čestice prašine dospijevale i do centra grada, Foto: Goran Malidžan
Čestice prašine dospijevale i do centra grada, Foto: Goran Malidžan

Oblaci prašine, koje je jak vjetar raznosio sa deponije pepela i šljake Termoelektrane “Pljevlja” na Maljevcu, prekrili su juče selo Zbljevo i druga okolna sela, a čestice prašine završavale su i u centru grada.

Jedan od mještana kazao je “Vijestima” da su i ranije velike količine prašine prekrivala obližnja imanja, ali da je “danas prevršilo svaku mjeru”.

“Svakog dana je užasno, ali ovo je prevršilo svaku mjeru. Čitavo selo je prekriveno prašinom. Ovo je nemoguće više izdržati”, rekao je jedan od mještana gornjeg dijela Komina.

On tvrdi da na Maljevcu nema takozvanog vodenog ogledala i da se svakodnevno izvode radovi na deponiji. Kažu i da je Elektroprivreda skinula dio zemljišta sa nedavno eksproprisanih imanja, što je dodatno pogoršalo situaciju.

Odlagalište Maljevac je svega stotinak metara udaljeno od najbližih kuća.

Na poziv mještana, deponiju Maljevac juče je obišla Dana Krezović iz opštinske Službe za ekologiju.

Ona je “Vijestima” kazala da se prašina podizala sa cijele deponije jer površina deponije nije bila prekrivena vodenim ogledalom. Na jednoj od kaseta izvođeni su radovi.

“O svemu sam obavjestila ekološkog ispektora koji je rekao da će sjutra doći u Pljevlja i obaviti inspekcijski nadzor. Inspektor je kontaktirao i odgovorne u Termoelektrani ‘Pljevlja’. Oni su kazali da će vodom iz cisterni prskati deponiju, kako se prašina dalje ne bi raznosila”, rekla je Krezovićeva.

U rješavanje problema uključila se i Opština, koja je obezbijedila dvije cisterne, a jednu cisternu je obezbijedio Rudnik uglja.

Zbog nepoštovanja obaveze održavanja deponije ekološka inspekcija više puta je podnosila prekršajne prijave protiv odgovornih u Termoelektrani.

Termoelektrana je prošle godine dobila integrisanu dozvolu i u obavezi je da spriječi zagađenje životne sredine, odnosno održava dovoljan površinski sloj vode na deponiji i izvrši faznu rekultivacija deponije Maljevac u periodu 2018 - 2024.

Mještani kažu da im je pričinjena velika šteta na imanjima, vrtovima i voćnjacima koji žive u neposrednoj blizini Termoelektrane.

“Ne znam ko će nadoknaditi poljoprivrednicima štetu koja je nanijeta ovom ekološkom katastrofom. Niko ništa nije preduzeo kako bi zaštitio mještane koje truje prašina sa Maljevca. Niko se ne oglašava da bar upozori roditelje da djecu ne izvode napolje, da zatvore vrata i prozore kako bi djecu koliko–toliko spasili od ovakvog stanja, dok se bar ne smiri vjetar koji nosi oblake prašine”, rekli su mještani.

Direktor TE Luka Jovanović kazao je da se prašina podiže sa takozvane kasete II na deponiji koja više nije u njihovoj nadležnosti. On tvrdi da je kaseta II od aprila prešla u nadležnost Agencije za zaštitu životne sredine, s obzirom na to da je predviđena njena rekultivacija.

“Zašto se kasni sa radovima, ne znam”, rekao je Jovanović. On je kazao da će pokušati da uz pomoć cisterni prskaju površinu deponije kako bi spriječili raznošenje prašine.

Za eksproprijaciju nepokretnosti mještana sela Zbljevo, koja je neophodna zbog širenja deponije na kojoj se odlaže pepeo i šljaka iz Termoelektrane “Pljevlja”, Elektroprivreda Crne Gore izdvojiće preko 7,7 miliona eura. Postupak je završen za veći dio mještana, a neki od njih su već napustili svoja ognjišta.

Bonus video: