Pljevlja: Radovi na rekonstrukciji Doma kulture traju više od 10 godina, mogli bi biti završeni u novembru

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić u aprilu je najavljivao završetak radova do Dana nezavisnosti 21. maja
409 pregleda 0 komentar(a)
Dom kulture, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Dom kulture, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 05.08.2017. 19:17h

Radovi na rekonstrukciji Doma kulture u Pljevljima, koja traje više od deset godina, konačno bi mogli biti završeni do 20. novembra, Dana Opštine Pljevlja.

U lokalnoj upravi tvrde da je do sada završeno više od 95 odsto ugovorenih poslova.

“Zbog malo komplikovanije procedure, izvođenje radova traje duže nego što je planirano, ali je bitno da se posao kvalitetno odradi. Planiramo da korišćenje ovog objekta počne uoči ovogodišnje proslave Dana Opštine ili Novembarskih

svečanosti. U svakom slučaju, Opština će dobiti lijep objekat”, saopštili su iz lokalne uprave.

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić u aprilu je najavljivao završetak radova do Dana nezavisnosti 21. maja.

„Učinićemo sve da Dom bude završen do 21. maja jer je obim radova, izvedenih u zadnjem kvartalu 2016. takav da garantuje uspješan zavšetak posla na ovom objektu do Dana nezavisnosti. Ukoliko se bilo šta iskomplikuje, ti radovi ne mogu trajati duže od 13. jula, Dana državnosti“, tvrdio je tada Đačić.

Rekonstrukcija Doma kulture počela je u aprilu 2007. kada je na čelu opštine bio Filip Vuković. Opština Pljevlja je u taj posao krenula bez potrebnih građevinskih dozvola. Dolaskom na čelo opštine Miloja Pupovića 2011. prekinuti su radovi na rekonstrukciji Doma kulture, koji su do tada koštali oko 3,5 miliona eura. Učešće Opštine je 1,69 miliona, a ostatak je finansirala Direkcija javnih radova i Ministarstvo kulture. Trenutni radovi koštaju 1,037 miliona eura a finanira ih Direkcije javnih radova i Opština Pljevlja.

U konačnom, rekonstrukcija Doma kulture koštaće preko 4,5 miliona eura.

Nakon pet godina zastoja i sedam neuspješnih tendera, krajem oktobra prošle godine nastavljeni su radovi, a posao vrijedan preko million eura povjeren je bjelopoljskom preduzeću Unipred.

Pljevaljski Dom kulture veličine 4.000 metara kvadratnih napravljen je 1948. godine, a prije deset godina počela je njegova kompletna rekonstrukcija.

Urađena je zamjena krova, postavljena fasada, gromobranska instalacija i elektrokablovski vodovi, toplovodne, vodovodne i kanalizacione instalacije i toaleti, urađen prostor za galeriju površine 290 kvadrata, prostor za gradsku biblioteku površine 320 kvadrata, vertikalna komunikacija za Biblioteku i galeriju površine 150 kvadrata, kameni zid oko zgrade i drugi poslovi.

Neki od tih poslova, moraće se ponovo raditi, s obzirom da zgrada zbog nebrige propada, a otuđen je dio ugrađenog materijala.

Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji Doma kulture bez građevinske dozvole kao i zbog drugih propusta, opštinska služba za unutrašnju reviziju podnijela je tužilaštvu prije par godina godina krivičnu prijavu protiv Vukovića. Ovaj postupak je još u fazi izviđaja kod tužilaštva.

Nakon početka renoviranja iz zgrade su izmještene sve ustanove kulture.

Gradska biblioteka sa kompletnim knjižnim fondom prebačena je u nekadašnju vojnu fabriku na periferiji grada, u neuslovne prostorije nekadašnjeg radničkog restorana, a Zavičajni muzej u zgradu Crvenog krsta.

Bonus video: