Pljevlja: Sa mreže isključeno izvorište jer je voda imala "miris nafte"

"Trenutno se koristi voda sa druga dva izvora Zmajevac i Mandojevac gdje voda nema navedene probleme i ispravna je za piće"
4 komentar(a)
voda, česma, Foto: Shuterstock
voda, česma, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 24.10.2014. 19:59h

Javno preduzeće Vodovod Pljevlja isključilo je sa mreže jedan od izvora iz Odžaka sa kojeg se grad snabdijeva vodom jer voda mirisom podsjeća na naftu.

Direktor Vodovoda Milan Lekić kazao je da su problem prijavili mještani koji se snadbjevaju sa tog izvorišta.

"Odmah smo preduzeli sve neophodne aktivnosti na zaštiti građana i voda je zaista imala miris nafte. Odmah smo zatvorili dotok vode sa izvora "Bezarska vrela" u glavni cjevovod. Trenutno se koristi voda sa druga dva izvora Zmajevac i Mandojevac gdje voda nema navedene probleme i ispravna je za piće. Već smo počeli hemisjka isipitivanja postojećeg stanja. Po preporuci tehnologa Vinke Mijatović, dezinfeikovaćemo i isprati kaptažu. Pošto po dosadašnjoj praksi, Zavod za javno zdravlje Užice, svakog ponedjeljka uzima sedam uzoraka voda na ispitivanje, kontaktirali smo ih i oni će ponijeti neophodnu opremu kojom će utvrditi o čemu se radi i saopštiti hemisjki sastav vode sa izvorišta "Bezarska vrela"", rekao je Lekić.

On je dodao da nijesu sigurni o čemu se radi i šta je uslovilo da voda poprimi mir nafte.

"Postoji mogućnost da je, materija prodrla iz kamenolova s obzirom da se nalazi u slivnom području. Problem može biti i u samoj kaptaži ili zagađenje dolazi sa slivnog područja. U ovom trenutku je najvažnije da građani ne moraju da brinu jer je dotok vode sa "Bezarskih vrela" zatvoren. Srećom hidroološka situacija je povoljna sa ostalih izvorišta koja se takođe konstantno kontrolišu i ne prijete restrikcije", rekao je Lekić.

Bonus video: