Pljevlja sad najavljuju novembar kao rok za završetak Doma kulture

Završetak investicije jedno vrijeme bio je doveden u pitanje zbog slabog punjenja opštinskog budžeta
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2011. 19:02h

U lokalnoj upravi u Pljevljima očekuju da će radovi na rekonstrukciji pljevaljskog Doma kulture, koji su počeli prije četiri godine, biti završeni do Dana opštine 20. novembra, kada bi ovo zdanje trebalo da bude i svečano otvoreno.

Rekonstrukcija Doma kulture je najveća investicija koju posljednjih godina realizuje lokalna uprava, a kada se završi, kompletna investicija koštaće preko pet miliona. Do sada je utrošeno preko tri miliona eura.

Završetak investicije jedno vrijeme bio je doveden u pitanje zbog slabog punjenja opštinskog budžeta, ali je taj problem, kako ističu u lokalnoj upravi, riješen zahvaljujući Ministarstvu kulture i Direkciji javnih radova.

U ovoj godini iz državnog budžeta za rekonstrukciju Doma kulture opredijeljeno je 500.000 eura, a dio sredstava obezbijeđen je od Agencije za telekomunikacije, preko Ministarstva kulture. Opština Pljevlja je od 2006. do kraja 2010. godine u rekonstrukciju Doma uložila 1,8 miliona eura, a Direkcija javnih radova ukupno 1.335.000 eura.

U ovoj godini rađena je rekonstrukcija prostorija za rad buduće uprave koja će biti smještena u bivšoj sali Karate kluba “Ris”. U toku su dva tendera, jedan za nabavku mobilijara i scenske tehnike za dvoranu, a drugi je vezan za projektovanje i uređenje galerijskog prostora i terena oko Doma kulture.

Najmodernija rasvjeta

Pljevaljski Dom kulture veličine 4.000 metara kvadratnih napravljen je 1948. godine, a prije četiri godine počela je njegova kompletna rekonstrukcija, jer je ovo zdanje bilo zapušteno.

Urađena je zamjena krova, postavljena fasada, gromobranska instalacija i elektro kablovski vodovi, toplovod, vodovodne i kanalizacione instalacije i toaleti, prostor za galeriju površine 290 kvadrata, prostor za gradsku biblioteku površine 320 kvadrata, vertikalna komunikacija za Biblioteku i galeriju površine 150 kvadrata, kameni zid oko zgrade Doma kulture i drugi poslovi.

Zbog njenog značaja, Ministarstvo kulture sa opštinom donijelo je odluku da se povećaju dimenzije pozorišne scene.

Površina dvorane će biti 330 metara kvadratnih, širina 12 metara, dubina 17, što će značajno uticati na kvalitet i „veličinu“ predstava. Ova dvorana će biti istih, ako ne i većih dimenzija CNP i sličnih, kao Narodnog pozorišta u Beogradu.

Dom će imati najmoderniju scensku, tehničku i mehaničku rasvjetu.

Bonus video: