Pljevlja: Trovaće građane još bar četiri godine

Stanari zgrade u Skerlićevoj ulici u kojoj se nalazi kotlarnica tvrde da je do sada od kancera umrlo dvadesetak stanara
109 pregleda 3 komentar(a)
Kotlarnica Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Kotlarnica Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 11.02.2016. 20:47h

Kotlarnica u Skerlićevoj ulici u Pljevljima neće biti izmještena iz centra grada prije 2020. godine.

To piše u informaciji o aktivnostima na pripremi Akcionog plana za sprovođenje Strategije razvoja energetike do 2030. godine, za period 2016 - 2020.

Izgradnja nove toplane, za koju se još uvijek traži najbolja lokacija, trajaće najmanje četiri godine i koštaće 5,2 miliona eura.

Planirano je da se u njenu gradnju godišnje izdvaja od 300.000 do 1,5 miliona eura, a novac bi trebalo zajedno da obezbijede Vlada, Opština Pljevlja i “privredni subjekti grada”.

Tokom ove godine planirano je da se uradi samo Glavni projekat toplane na biomasu sa suspaljivanjem uglja.

Snabdijevanje toplotom iz TE Pljevlja II nije tretirano u Strategiji, iako se to pominje kao najbolje i trajno rješenje problema zagađenja vazduha.

Nakon izgradnje drugog bloka Termoelektrane, toplana bi se koristila kao vršni-rezervni izvor

Procjena je da bi se smanjila koncentracija dima i čađi nakon realizacije toplifikacionog sistema.

Stanari zgrade u Skerlićevoj ulici već su tražili od lokalne uprave da ih oslobodi plaćanja usluge grijanje, dok se izmjesti gradska toplana.

“Vijesti” su ranije pisale da su sa lokalnom administracijom, na čelu sa Filipom Vukovićem, postigli sporazum 2011. godine da ne plaćaju grijanje dok se ne izmjesti kotlarnica.

Taj sporazum je ukinula vlast na čelu sa Milojem Pupovićem.

Dim i gasovi koji izlaze iz niskog dimnjaka, prizidanog uz zgradu, postaju sve opasniji ne samo po zdravlje vlasnika stanova, već i cijelog kraja.

To pokazuju i podaci sa mjerne stanice, postavljene, na svega desetak metara od ulaza u kotlarnicu, koja je tokom grejne sezone skoro svakodnevno registrovala višestruko prekoračenja opasnih čestica.

Stanari zgrade sa 16 stanova tvrde da je koncentracija prašine i štetnih gasova u kotlarnici i ulazima u zgradu znatno veća, a u prilog tome navode mjerenja relevantne institucije početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

Prema tvrdnji stanara, o čemu su “Vijesti” ranije pisale, u zgradi je do sada od kancera umrlo dvadesetak stanara. Stanari kažu da je kotlarnica jedan od uzročnika.

Glavni termoenergetski inspektor je prije nekoliko godina zabranio upotrebu kotlarnica, zbog brojnih nepravilnosti koje je ustanovio, ali je to rješenje ukinuo Upravni sud iz proceduralnih razloga.

Bonus video: