Pljevlja: Voda poskupljuje, ne zna se koliko

Trenutno građani kubik vode plaćaju 45 centi bez PDV-a, dok je cijena za pravna lica duplo skuplja
151 pregleda 5 komentar(a)
Čedo Gospić, Avdo Ajanović, Foto: Goran Malidžan
Čedo Gospić, Avdo Ajanović, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 28.12.2015. 21:04h

U pljevaljskom Vodovodu planiraju da u 2016. povećaju cijenu vode za, uprkos tome što građani u dobrom dijelu godine nemaju kvalitetno vodosnabdijevanje.

Na taj način, u Vodovodu žele da smanje finansijski gubitak.

Osim povećanja cijene vode, u Vodovodu predlažu i veću cijenu za održavanje mjernih instrumenata. Trenutno građani kubik vode plaćaju 45 centi bez PDV-a, dok je cijena za pravna lica duplo skuplja. Građanima Vodovod za održavanje vodomjera trenutno naplaćuje 60 centi uz obračunati PDV.

“Za stabilniju finansijsku situaciju u Vodovodu, pored drugih mjera, potrebno je povećati cijenu vode za fizička i pravna lica, kao i cijenu za održavanje mjernih instrumenata. Na osnovu uporedne analize , cijena vode u Pljevljima je jedna od najnižih u Crnoj Gori, uprkos činjenici da imamo jedan od najsloženijih i najskupljih vodovodnih sistema, uzimajući u obzir i trenutno stanje kvaliteta vode, kako u pogledu hemijsko- bakteriološke ispravnosti, tako i mutnoće, koja je ranije često bila problem“, piše u Programu rada koji je potpisao izvršni direktor Vodovoda Čedo Gospić.

Predsjednik Odbora direktora Avdo Ajanović kazao je da je to posljednja mjera kojoj će se pribjeći u cilju stabilizacije finansijske situacije. On je pojasnio da Upravni odbor nije odlučio koliko bi voda mogla da poskupi. Ajanović je rekao da će, prije nego što eventualno povećaju cijenu vode, pokušati da broj zaposleniih dovedu na optimalan nivo. On nije mogao da precizira koliki je optimalan broj zaposlenih, odnosno za koliko će biti smanjem broj radnika, istakavši da neće biti drastičnog smanjenja.

Trenutno u Vodovodu rade 132 radnika.

“Priprema se procedura kojom bi se povezao radni staž zaposlenih kroz reprogram poreskog duga za neuplaćene doprinose. Na taj način prestao bi radni odnos zaposlenima koji ispunjavaju jedan od uslova za odlazak u penziju, ili koji žele sporazumno da raskinu radni odnos uz isplatu otpremnine“, rekao je Ajanović.

Bonus video: