Pljevljaci plate grijanje, otrove dobijaju besplatno

Ne može da se živi od velike količine gasova, ovdje je zaista nezdravo stanovati, tvrdi upravnik zgrade u Skerlićevoj ulici Žarko Malidžan
93 pregleda 2 komentar(a)
Pljevlja, kotlarnica, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, kotlarnica, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 28.11.2015. 21:32h

Zagađenje vazduha u Pljevljima teško da ikoga više pogađa od građana iz Skerlićeve ulice, u čijoj zgradi se nalazi jedan od najvećih zagađivača - gradska toplana.

O tome svjedoči mjerna stanica, koja svakodnevno bilježi i desetostruko veće zagađenje od dozvoljenog u strogom centru jednog od najzagađenijih evropskih gradova. Rekord je zabilježen 19. novembra, kada je na mjernoj stanici, udaljenoj desetak metara od ulaza u kotlarnicu, koncentracija PM 10 čestica u vazduhu bila čak 11 puta veća od dozvoljene...

Ogorčeni stanari zgrade godinama zahtijevaju od vlasti izmještanje toplane i da do tada ne plaćaju grijanje.

Upravnik zgrade Žarko Malidžan kaže da su uslovi u kojima žive nepodnošljivi, zbog velike emisija štetnih gasova i čestica iz dimnjaka kotlarnice:

“Ne može da se živi od velike količine gasova. I dalje ne možemo da koristimo terase, zbog velikog zagađenja. Ovdje je zaista nezdravo stanovati. Iz dana u dan, sve je gore”.

Iz Ekološkog pokreta “Breznica” zatražili su prije tri dana hitno uvođenje vanrednog stanja u Pljevljima, zbog zagađenja vazduha.

Gradonačelnik Mirko Đačić odgovorio je prekjuče da se ekološka slika Plevalja “ni u čemu ne razlikuje od one prije jednu, 10 ili 30 godina”. On je istakao da je vlast, na čijem je čelu, prva koja je pokrenula akciju s ciljem smanjenja zagađenja, pomenuvši i sanaciju kotlarnice...

Malidžan kaže da je apsurdno da se u centru grada, u privatnoj zgradi, nalazi toplana

Malidžan kaže da je apsurdno da se u centru grada, u privatnoj zgradi, nalazi toplana.

“U početku su ovdje bila tri kotla a sada je ova kotlarnica pretvorena u toplanu. To nema nigdje u svijetu da se toplana postavlja u centru grada”.

Malidžan tvrdi da je sa lokalnom administracijom, koju je predvodio Filip Vuković (DPS), 2011. godine postignut sporazum da se stanari oslobode plaćanja grijanja do izmještanja kotlarnice, ali da je vlast na čelu sa Milojem Pupovićem (SNP) to ukinula.

“Prevareni smo jer nam je davno bilo obećano da se kotlarnica izmjesti na neku drugu lokaciju. Naše interese nijesmo uspjeli ni sudskim putem da zaštitimo, jer je sud odbijao naše tužbe”.

Malidžan je istakao da im je aktuelna vlast obećala da će u aprilu, kada se završi grejna sezona, krenuti u poslove izmještanja kotlarnice.

“Prethodne lokalne uprave mogle su da izdvoje više stotina hiljada eura za sanacije fekalnog jezera u naselju Deveta, gdje je mahom divlja gradnja, ali ne i za izmještanje kotlarnice iz centra, koja truje desetak hiljada stanovnika”.

Smijenjen nakon što je zatvorio kotlarnicu

Glavni termoenergetski inspektor je prije nekoliko godina zabranio upotrebu kotlarnica, zbog brojnih nepravilnosti koje je ustanovio, ali je to rješenje ukinuo Upravni sud iz proceduralnih razloga.

“Prostor kotlarnice je neuslovan, mikrolokacija izrazito nepovoljna, a visina dimnjaka od 27 metara sa aspekta aerozagađenja nedovoljna”, naveo je, između ostalog, u zapisniku.

Malidžan, koji je u to vrijeme bio direktor preduzeća koje je gazdovalo gradskom toplanom, po nalogu inspekcije zatvorio je kotlarnicu, ali su ga, kako tvrdi, zbog toga vrlo brzo smijenili tadašnji čelnici Opštine.

Iako je prije nekoliko godina urađena rekonstrukcija kotlarnice, stanari tvrde da nije smanjena buka, ni emisija pepela i štetnih gasova

Iako je prije nekoliko godina urađena rekonstrukcija kotlarnice, stanari tvrde da nije smanjena buka, ni emisija pepela i štetnih gasova.

Malidžan: Petnaestak stanara već preminulo od kancera

Malidžan tvrdi da se sve više građana žali na upale respiratornih organa, alergije, neprijatno peckanje u očima, nosu i grlu.

“Ovo ne traje 5 , 10 dana, već godinama. Ne možemo da izađemo na terasu, a žene nemaju gdje da šire veš. Stanari su uplašeni za zdravlje svoje djece, jer je posljednjih godina primijećeno da neka djeca u zgradi imaju učestale disajne probleme. Podatak da je u ovoj zgradi do sada petnaestak ljudi umrlo od raka trebalo bi da zabrinu odgovorne u Opštini i državi, jer govori o uslovima u kojima mi živimo. Mi smatramo da je kotlarnica jedan od uzročnika, jer ovolika smrtnost je simptomatična”.

Bonus video: