Pljevljaci traže besplatno grijanje: Ako se truju - bar da ne plaćaju

Upravnik zgrade Žarko Malidžan kaže da je odluka o oslobađanju plaćanja najmanje što bi nadležni mogli da učine
89 pregleda 6 komentar(a)
kotlarnica, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
kotlarnica, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 11.10.2016. 18:24h

Stanari zgrade u Skerlićevoj ulici u Pljevljima, u kojoj je smještena gradska kotlarnica, traže od Opštine da ih oslobodi plaćanja usluge grijanja, dok se toplana ne izmjesti na novu lokaciju.

Upravnik zgrade u Skerlićevoj ulici, u centru Pljevalja, Žarko Malidžan kaže da je odluka o oslobađanju plaćanja grijanja najmanje što bi nadležni mogli da učine za stanare.

On tvrdi da je kotlarnica u njihovoj zgradi najveći zagađivač u gradu.

O tome svjedoči mjerna stanica, koja praktično svakodnevno bilježi i desetostruko veće zagađenje od dozvoljenog u strogom centru jednog od najzagađenijih evropskih gradova...

Malidžan ističe da je inspekcija dva puta zbog toga zatvarala kotlarnicu.

Opština namjerava da gradi gradsku toplanu u naselju Radosavac.

Inspekcija je dva puta zatvarala kotlarnicu u centru grada

Potpredsjednik Opštine Ljubiša Ćurčić nedavno je izjavio da bi nova toplana najranije mogla da se izgradi do jeseni 2018. godine, a elaboratom o razvoju energetike predviđeno je da se cio posao završi do 2020.

“Vijesti” su ranije pisale da su stanari 2011. postigli dogovor da ne plaćaju grijanje dok se ne izmjesti kotlarnica sa lokalnom administracijom, na čelu sa Filipom Vukovićem (DPS).

Taj sporazum je ukinula vlast na čelu sa Milojem Pupovićem (SNP), tvrdi Malidžan.

Malidžan kaže da su grijanje i druge komunalne usluge preskupe.

“Neshvatljivo je da je grijanje u Bijelom Polju, Priboju, Prijepolju, Novoj Varoši, tamo gdje se griju na pljevaljski ugalj, jeftinije po kvadratu nego u Pljevljima”.

On je precizirao da grijanje plaća svakog mjeseca po 47 eura, što je praktično 94 eura mjesečno tokom polugodišnje grejne sezone.

Malidžan tvrdi i da je kvalitet grijanja sporan, iako stanuje u zgradi u kojoj se nalazi kotlarnica.

“Uprkos grijanju primoran sam da koristim grijalicu i uljni radijator za dogrijavanje prostorija. Računi za struju dostižu do 90 eura mjesečno. Stanari naše zgrade se smrzavaju, a u Opštini otvaraju prozore od vrućine, to je apsurdno. Opština i Skupština opštine su svoju kotlarnicu isključili i griju se na ovu kotlarnicu. Stanari, namjeravaju da urade i termoizolaciju na zgradi zbog toga su zatražili od Opštine da oko 8.000 eura opštinskog duga od investicionog održavanja, koje su u sudskom sporu dobili, usmjeri u postavljanje termo fasade”.

Malidžan: Voda skupa, a često nije za piće

Malidžan kaže da je sporan i način obračuna čistarine.

“Kakva je logika da jedan stanar u stanu od 70 metara kvadratnih plaća više od pet osoba koje stanuju u stanu od 60 kvadrata. Cijenu naplaćuju po kvadratu, a ne po broju članova, iako se zna ko će imati više kućnog otpada”.

Ocijenio je da je i voda skupa, jer građanima po više mjeseci u godini nije obezbijeđena pitka, ispravna voda.

“Mi smo jedno vrijeme imali cijenu vode kao u Herceg Novom, gdje je ona nedavno znatno povećana, a voda je često zamućena, neispravna. Cijene su naduvane i smatram da nisu napravljene na troškovnom principu”.

On je dugo godina bio direktor opštinskog preduzeća koje je gazdovalo gradskim vodovodom.

Bonus video: