Pljevljaci u januaru normalno disali samo jedan dan

Maksimalna izmjerena vrijednost PM 10 čestica izmjerena je 17. januara 420,20, što je skoro osam i po puta više od dozvoljenih 50 mikrograma po metru kubnom
896 pregleda 1 komentar(a)
Magla i smog česta pojava: Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Magla i smog česta pojava: Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Kvalitet vazduha u Pljevljima je u januaru tokom samo jednog dana bio u okviru propisanih vrijednosti.

To pokazuju podaci Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, objavljeni u izvještaju o praćenju kvaliteta vazduha u Crnoj Gori za prvi mjesec ove godine.

Osim 30 dana tokom kojih su evidentirana prekoračenja, registrovane su i veoma visoke vrijednosti srednjih dnevnih koncentracija PM10 i PM2,5 čestica. Tokom četiri dana bila je prekoračena i granična vrijednost za srednju dnevnu koncentraciju sumpor(IV)oksida SO2”, navodi Agencija u komentaru izvještaja.

Maksimalna izmjerena vrijednost PM 10 čestica izmjerena je 17. januara 420,20, što je skoro osam i po puta više od dozvoljenih 50 mikrograma po metru kubnom.

Visoke koncentracije izmjerene su i dan kasnije - 309,33 mikrograma po metru kubnom, kao i 9. januara kada je koncentracija ovih štetnih materija u vazduhu iznosila 300 mikrograma po metro kubnom.

Prema zakonu vrijednosti PM 10 čestica ne smiju biti prekoračene više od 35 dana u godini.

U januaru su izmjerene i visoke koncentracije PM 2,5 čestica koje su 30 dana prelazile dozvoljene granice.

U izvještaju o praćenju kvaliteta vazduha u Crnoj Gori, navedeno je da je srednja vrijednost nedeljnih uzoraka benzoapirena tokom januara u Pljevljima bila skoro 15 puta veća od ciljane vrijednosti od jednog nanograma po metru kubnom.

Benzoapiren je visoko kancerogeni policiklični aromatični ugljovodonik. Njega je Međunarodna agencija za istraživanje raka uvrstila u prvu grupu kancerogenih materija. Nalazi se u katranu, u automobilskim izduvnim gasovima, posebno dizel motora, u dimu proizvedenom sagorijevanjem organskog materijala, poput dima cigareta i u hrani sa roštilja. Policiklični aromatični ugljovodonici su veoma toksična i kancerogena jedinjenja koja izazivaju tumore ovarijuma, limfnih čvorova, dojke, jetre, probavnog trakta, plućne adenome i leukemiju.

Ćute i država i Opština, izostale i mjere upozorenja

Iako su tokom januara u Pljevljima izmjerene visoke koncentracije štetnih materija, niko od odgovornih u državi i Opštini građane nije upozoravao na opasnosti koje ostavlja na njihovo zdravlje i mjere koje treba da preduzmu.

Rukovodilac opštinske kancelarije za zaštitu životne sredine Dana Krezović izjavila je nedavno da Opština nema plan interventnih mjera koje bi trebalo preduzeti u slučaju prekomjernog zagađenja vazduha. Krezović je kazala da su se obratili Direktoratu za vanredne situacije i da očekuju pomoć prilikom izrade plana interventnih mjera.

„Stanje zagađenja vazduha u Pljevljima je zabrinjavajuće. Za posljednja tri mjeseca skoro 90 dana su izmjerena prekoračenja štetnih materija. Nažalost kratkoročne mjere kao što je nabavka peleta i briketa po subvencioniranim cijenama nisu mnogo doprinijele smanjenju zagađenje, ili veoma malo“, rekla je Krezović.

Bonus video: