Pljevljacima kazne pljušte zbog brze vožnje

Više od 60 odsto lani kontrolisanih vozača u Pljevljima uhvaćeno u prekršaju
4537 pregleda 3 komentar(a)
Saobraćajna policija na zadatku (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Saobraćajna policija na zadatku (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Više od 60 odsto od 12.890 vozača, koliko ih je prošle godine kontrolisala pljevaljska policija, napravilo je prekršaj koji se kažnjava po Zakonu o bezbjednosti saobraćaja, a dvije osobe su smrtno stradale na drumovima.

“Vijestima” su iz Uprave policije saopštili da su vozači najčešće sankcionisani zbog prekoračenja brzine - 3.496, ili svaki četvrti vozio je brže nego što je dozvoljeno.

Pljevaljske je policija kažnjavala često i zbog nepropisnog parkiranja, pa je u 2018. po tom osnovu sankcionisala 1.428 vozača, a njih 988 zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa.

Zabrinjava i podatak da je među sankcionisanim vozačima veliki broj upravljao vozilom pod dejstvom alkohola. Zbog koncentracije alkohola u organizmu veće od 0,3 promila, policija je lani sankcionisala 499 vozača. Najviše je starijih od 24 godine, a sankcionisan je i 71 mladi vozač - do 24. godine, ali i početnici sa manje od godinu vozačkog staža.

“Stanje bezbjednosti saobraćaja u 2018. godini je bilo povoljno, a u ovom period registrovano je ukupno 166 saobraćajnih nezgoda. U dvije saobraćajne nezgode dva lica su smrtno stradala. U prva tri mjeseca ove godine, stanje u oblasti bezbjednosti saobraćaja je povoljno. Ukupno su registrovane 34 saobraćajne nezgode. U ovom perdiodu nije bilo saobraćajnih nezgoda sa smrtnom posljedicom. Službenici CB Pljevlja su privremeno oduzeli 94 vozačke dozvole, izdali 1.175 naloga za plaćanje novčanih kazni i u ovom periodu je 135 vozača zatečeno kako upravlja vozilom pod uticajem alkohola“, saopšteno je iz Uprave policije.

Navode da je lani zatečeno 89 vozača bez vozačke dozvole, 178 je kažnjeno zbog vožnje vozila kome je istekla registracija, a 99 vozila je tehnički bilo neispravno.

U Upravi policiji tvrde da je stanje bezbjednosti u Pljevljima povoljno, i da policija u potpunosti vlada bezbjednosnom situacijom na području svog djelovanja.

“Nije bilo registrovanih krivičnih djela sa teškim posljedicama po ličnu i imovinsku sigurnost građana (ubistva, razbojništva, eksplozije, havarije, otmice i slično). Nema evidentiranih bezbjednosnih pojava koje bi mogle izazvati veće uznemirenje građana (narušavanje javnog reda i mira u većem obimu). Bezbjednosna problematika je na približno istom nivou i u blagom je porastu u odnosu na prethodnu 2017. godinu”.

Tokom 2018. godine, policija je registrovala 11 maloljetnika kao izvršioce 10 krivičnih djela, jednog više nego 2017.

“Od 68 krivičnih djela koja su registrovana po nepoznatom izvršiocu, pripadnici CB Pljevlja rasvijetlili su 23, ili 34 odsto.

U 2018. godini na području Pljevalja nije registrovano nijedno narušavanje javnog reda i mira u većem obimu.

U ovoj godini registrovana su 74 narušavanja javnog reda i mira. Tokom prva tri mjeseca 2019. godine, stranje bezbjednosti u Opštini Pljevlja je povoljno, kažu u policiji.

U navedenom periodu registrovano je 38 počinilaca 39 krivičnih djela.

Zaplijenili stotinjak grama “spida”, kokaina i heroina za godinu

Službenici Centra bezbjednosti Pljevlja su u 2018. protiv četriri lica podnijeli krivične prijave za krivična djela koja spadaju u oblast zloupotrebe opojnih droga, a pritiv 29 prekršajne prijave zbog počinjenih 28 prekršaja iz oblasti Zakona o sprečavanju zloupotreba droga.

Na području Pljevalja, policija je lani izvršila ukupno 42 zapljene opojne droge, kojom prilikom je zaplijenjeno više od 150 grama marihuane, oko 98 grama “spida”, 3,5 grama kokaina, pola grama heriona i 209 komada raznih tableta koje se nalaze na spisku opojnih droga.

Centar bezbjednosti Pljevlja je u prva tri mjeseca tekuće godine podnio nadležnom tužilaštvu dvije krivične prijave protiv dva lica zbog sumnje da su počinila dva krivična djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

Protiv četiri lica su podnijete prekršajne prijave zbog počinjenih prekršaja iz oblasti Zakona o sprečavnju zloupotrebe droga. U sedam zapljena, službenici CB Pljevlja su oduzeli 232,9 kilograma marihuane i 5 grama spida.

Bonus video: