Pljušte tužbe protiv RTCG-a, još bez konkursa za generalnog direktora

Pored Kadije i Mićunovića, tužbe su podnijeli i bivši urednik Informativnog programa TV CG Aleksandar Mirković, bivši šef deska Damir Ramović
407 pregleda 5 komentar(a)
Savjet RTCG, Foto: Zoran Đurić
Savjet RTCG, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.09.2018. 05:26h

Član Savjeta Radio televizije Crne Gore Milan Radović zatražio je da se ubrza postupak raspisivanja konkursa za generalnog direktora te medijske kuće.

Nakon što je početkom juna ove godine smijenjena Andrijana Kadija, vršilac dužnosti generalnog direktora Božidar Šundićje na toj poziciji i po zakonu može ostati najviše pola godine. U tom periodu bi trebalo da se izabere novi generalni direktor.

"Tražio sam da se ubrza pokretanje konkursa za generalnog direktora i da se razmatra programsko-produkcioni plan ukoliko postoje promjene u programskoj šemi, a evidentno je da ih ima”, rekao je “Vijestima” Radović.

Sjednica Savjeta Javnog servisa na kojoj bi ove tačke mogle biti na dnevnom redu još nije zakazana, a 28. avgusta menadžment Javnog servisa je najavio da je pripremio predlog izmjena i dopuna Programsko- produkcionog plana.

Oni su se oglasili nakon što je NVO Media centar pozvao članove Savjeta RTCG da pokrenu postupak razrješenja Božidara Šundića zbog kršenja akata RTCG, odnosno nakon što je “Vijestima” u Javnom servisu potvrđeno da se radi na ugovoru o emitovanju emisije “Živa istina”. Konkurs za koprodukciju inače traje do 18. septembra.

Šukovićev intervju će najvjerovatnije zamijeniti emisiju istog žanra - “Iz pravog ugla”. Ona je ukinuta dolaskom novog uređivačkog tima u RTCG.

Javni servis je inače zbog smjena Kadije i njenih saradnika suočen sa velikim brojem tužbi. Pored bivše direktorice RTCG koja je pred Osnovnim sudom pokrenula spor zbog nezakonite smjene, istim povodom tužbe su podnijeli i bivši direktor Televizije Vladan Mićunović, bivši urednik Informativnog programa TV CG Aleksandar Mirković i takođe bivši šef deska Damir Ramović.

Ramović i još nekoliko kolega, među kojima i bivša urednica emisije “Replika” Ratka Pavlović, prebačeni su na Portal RTCG. Ramović je tužbu podnio jer je prebačen na lošije radno mjesto, što, kako je naveo u tužbi, nije u skladu sa Zakonom o radu.

Kadija je nakon smjene prebačena u administrativnu službu RTCG, iako je prije mjesta generalne direktorice bila novinarka i urednica, dok je Mićunović savjetnik direktora.

Aleksandar Mirković je šef dopisnika u Javnom servisu.

Nakon političke igre između Agencije za sprečavanje korupcije i Skupštine, promijenjen je sastav članova Savjeta RTCG-a. Nova većina, naklonjena DPS-u, smijenila je Kadiju, a za njom je “pao” i uređivački tim koji je pokušao da obezbijedi da Javni servis izvještava o temama koje su u javnom, a ne interesu vlasti.

Bonus video: