Ploče ništa ne može zamijeniti

Zemlje u okruženju su aktivne u sajmovima i izložbama ovog tipa, pa su Burić, Otašević i Marković poželjeli da ožive to i kod nas
77 pregleda 2 komentar(a)
sajam audio uređaja, sajam audio opreme, Foto: Zoran Đurić
sajam audio uređaja, sajam audio opreme, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.06.2017. 07:51h

Prvi sajam audio-uređaja, opreme i nosača zvuka održan je juče u Podgorici u Klubu Boćara.

Jednodnevni sajam, organizatori su namijenili svim ljubiteljima i kolekcionarima muzičkih uređaja, a uživalo se i uz hitove alternativnog roka.

“Sajam je izložbenog karaktera, ništa se ne prodaje već samo želimo da pokažemo opremu kojom raspolažemo. Dva druga, Marko Otašević i Boris Burić, i ja kao treći, smo admini Facebook stranice “Gramofonske ploče Podgorice” i nedavno smo došli do ideje da napravimo sajam ovog tipa u Podgorici”, kaže Tomo Marković, treći “musketar” među organizatorima.

On ističe da postoji i štand sa opremom iz Saveza slijepih, što je posebno zanimljivo za zainteresovane.

Zemlje u okruženju su aktivne u sajmovima i izložbama ovog tipa, pa su Burić, Otašević i Marković poželjeli da ožive to i kod nas.

“Što se tiče popularizacije, kod nas ima interesenata, ali to nije na nivou na kom bi trebalo biti. U zemljama regiona i centrima kao što su Beograd, Zagreb, Sarajevo, Novi Sad, često se organizuju sajmovi i berze, kolekcionari se povezuju i rađaju se novi zaljubljenici u audio- uređaje i nosače zvuka. Cilj nam je da to popularizujemo i u Podgorici, pa i u Crnoj Gori”, kaže Otašević.

Na Sajmu su se mogle naći ploče domaće i strane muzike, narodne, zabavne, i alternativnije, ali i klasične. Izloženo je više od 5.000 ploča, desetak magnetofona, razna pojačala, stari gramofoni, kasete, časopisi i razna propratna oprema.

“Oduševljena sam idejom da se organizuje ova manifestacija. Imati ploče znači gajiti emocije i duh prošlih dana, pogotovo za nas koji smo Titovi pioniri. Ja sam kasete uglavnom bacila, ali sam zadržala ploče jer predstavljaju posebne uspomene. Podržavam i radujem se svim budućim idejama ovakvog tipa”, rekla je Branka Božović, koja je donijela desetak ploča iz lične kolekcije.

Svi posjetioci su bili zainteresovani da pogledaju šta je sve izloženo. Neki su prvi put uživo vidjeli veći dio opreme, a neki su imali namjere i da trguju.

“Ljubitelj sam alternativne muzike i manifestacija mi se sviđa. Razmišljala sam da nešto kupim, međutim vidim da Sajam nije tog karaktera”, kaže posjetiteljka Naida Nišić.

Da je prostor onoliki koliku su podršku posjetilaca organizatori dobili onda bi se ovaj prvi podgorički sajam mogao porediti sa onima dužeg staža. Ipak, i organizatori i posjetioci se nadaju da je ovo samo početak nove priče u ovoj oblasti.

Bonus video: