Plužine: Plaši se da će ostati bez stana koji je, kako tvrdi, platila

Stevanija Pejović iz Plužina tvrdi da novac koji je uplatila Fondu još nije uplaćen banci
3409 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada u Plužinama u kojoj je sporni stan, Foto: Svetlana Mandić
Zgrada u Plužinama u kojoj je sporni stan, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.12.2019. 22:06h

Stevanija Pejović iz Plužina, koja radi kao kuvarica u plužinskom Domu zdravlja, nakon skoro četiri decenije rada uspjela je konačno da sebi i porodici obezbijedi krov nad glavom, ali strahuje da bi mogla ostati bez stana jer, kako tvrdi, novac koji je za stan uplatila Fondu za solidarnu stambenu izgradnju još nije uplaćen Atlas banci, tako da je stan i dalje pod hipotekom.

"Kod Fonda sam uzela stan od 50 kvadrata preko programa 1000+. Dobila sam vaučer od 17.000 po kamati od 3,99, ali to nijesam mogla završiti ni u Erste ni u NLB banci. Problemi sa bankama trajali su dvije godine, pa sam uzela potrošački kredit od 15.000 eura po kamatnoj stopi od 7,31. I moja kćerka je na isti način digla kredit da bi mi pomogla, a Opština mi je pomogla sa dvije hiljade eura“, kazala je Pejovićeva i dodala da pošto joj je falilo 1,8 hiljada eura da je htjela da odustane od stana u koji se sa suprugom i sinom uselila u decembru 2016. godine.

Prema njenim riječima, direktor Fonda Danilo Popović joj je ponudio pomoć i Fond joj je uplatio 1.800 eura.

Stevanija Pejović
Stevanija Pejović(Foto: Svetlana Mandić)

"Na tome mu hvala, ali mu ne hvala na ovome što mi radi. Ja treba stan da uknjižim u katastar, treba da plaćam opštini porez, neću da mi se nagomilava, treba platiti vodu, struju”.

Priznaje da su je iz Fonda dvije godine upozoravali da mora da plati stan ali to, kako ističe, nije mogla da uradi sve dok nije regulisala kredit.

"U aprilu sam Fondu uplatila 20.725 eura i oni je taj novac trebalo da prebace na Atlas banku kako bi mi makli hipoteku sa stana. Stalno su obećavali da će to završiti, ali evo do dana današnjeg nijesu. Zadnjih dana prolazim kroz pakao, više ne ličim ni na šta. Sve papire imam, uplatnice, ugovore, aneks ugovora. Ne znam šta da radim “, kaže Pejović.

Direktor Fonda je, prema njenim riječima, prije desetak dana bio u Plužinama i razgovarao sa predstavnicima Opštine, kao i ljudima koji još uvijek nijesu otplatili stan.

"Obavijestio je 12 ljudi da Fond ide pod stečaj i da završavaju papire i rekao im je da sam mu dosadila zovući ga. Ne krijem da sam bila dosadna i da sam stalno zvala, ali morala sam. Zovem zbog svog novca i stana koji kćerka i ja otplaćujemo”.

Pejovićeva namjerava da protiv Fonda podnese tužbu.

“Pokrenuću tužbu i zbog novca i zbog duševne boli i psihičkog uznemiravanja. Strahujem za novac jer ako njega izgubim, izgubila sam i stan. Radim 40 godina, treba da idem u penziju i treba da živim na ulici kao prosjak. Molim sve nadležne organe u Crnoj Gori da mi pomognu na bilo koji način jer ne znam šta da radim”, apelovala je Pejović.

Kamen temeljac za zgradu u kojoj je kupila stan položen je u avgustu 2011. godine na Dan opštine Plužine, a rok za završetak radova bio je godinu dana. Zgrada je završena tek nakon četiri godine kašnjenja.

Čekaju uplatu novca od preostalih kupaca

Iz Fonda za solidarnu stambenu izgradnju potvrdili su navode Stevanije Pejović da su joj odobrili pomoć od 1.884 eura, da joj je Opština uplatila 2.000 eura i da su joj više puta upućivali opomenu za plaćanje stana, kao i da je u istom boravila nešto duže od dvije godine iako nije uplatila kupoprodajnu cijenu stana.

"Stvarno čudi ovakav stav imenovane u pogledu nepovjerenja prema instituciji koja joj je vjerovala kada joj je dozvolila da se useli u stan prije nego je platila kupoprodajnu cijenu stana, koja joj je dala subvenciju za rješavanje stambenog pitanja i koja joj pri tom, prilikom obračuna kupoprodajne cijene nije zaračunala troškove po osnovu naknade za neosnovano korišćenje stana za period od 10.12.2016. do uplate kupoprodajne cijene 03. 04.2019.godine”, stoji u odgovoru Fonda “Vijestima”.

Iz ove institucije ne osporavaju da su bili dužni da sredstva uplate Atlas banci kako bi izbrisali hipoteku sa stana, ali da to nijesu uradili jer je u međuvremenu, u toj banci, pokrenut stečajni postupak.

“Naime, u početku se čekalo da se vidi šta će biti ishod moratorijuma, a nakon uvođenja stečaja problem je bilo uspostavljanje odnosa sa stečajnim upravnikom, a navedeni problemi su trajali 4-5 mjeseci”, stoji u odgovoru Fonda.

Kako objašnjavaju, u Plužinama ima još kupaca od kojih potražuju novac i ukupna cifra je oko 300 hiljada. Kako je većina kupaca zaposlena u Opštini Plužine, sa predstavnicima Opštine su prije nekoliko dana imali sastanak.

"Dogovoreno je da u što kraćem roku isplate kupoprodajnu cijenu stanova Fondu kako bi se vratio dug po osnovu kredita od strane Fonda”.

Oni su se kod Atlas banke zadužili za gradnju zgrade ali su, kako tvrde, sačinili novi dogovor u pogledu prolongiranja plaćanja kredita “za izvjesni period”, a sredstva duguju već dvije i po godine.

Ističu da je svima koji su isplatili stanove obrisana hipoteka, te da će isto biti učinjeno i za stan Pejovićke od koje su, kako tvrde, tražili da “sačeka neko vrijeme” kako bi bili u mogućnosti da naplate sredstva i od ostalih kupaca i da ista usmjere na povraćaj kredita Atlas banci u stečaju.

Bonus video: