Po novom izvještaju, na Zavali se uštedjelo

Opština je angažovala konsultatne da bi odgovorila na zahtjev advokatskog tima odbrane Kuljače i Marovića iplatila 1.800 eura.
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2011. 19:14h

Skupština opštine Budva usvojila je Izvještaj o visini troškova projekta postrojenja za desalinizaciju morske vode Osmoza, kojim se konstatuje da njime nije nanijeta materijalna šteta Opštini Budva.

Taj izvještaj koji su radile konsultantske kuće „Profi Tax“ i „Fascino“ iz Beograda, daje drugačije podatke nego što ih je iznijelo Specijalno tužilaštvo pri gonjenju gradonačelnika Rajka Kuljače, potpredsjednika opštine Dragana Marovića, poslanika DPS-a Đorđija Pinjatića i još osmorice osumnjičenih.

Tužilaštvo tvrdi da je Đorđe Pinjatić, kao predsjednik Komisije za procjenu vrijednosti spornih radova na Zavali, zajedno sa drugim članovima Komisije, procijenio vrijednost radova na 4.4 miliona eura, iako su preduzeća koja su tamo gradila ispostavila račun Zavali invest kao investitoru - 3.3 miliona eura.

Po novom izvještaju, koji je podržalo 18 odbornika DPS i jedan odbornik Liberalne partije, ispada da su troškovi bili još i veći od procjene koju je Pinjatić potpisao - 5. 226. 293 eura.

U izvještaju se pominje i uslovno umanjenje cijene za 6,5 odsto, odnosno popust u cijeni za radove koje je izvela „Montera Monetenegro“ iz Budve.

"Pod uslovom da je „Montera“ odobrila popust u cijeni, stvarni troškovi “Zavale invest“ po osnovu izvođenja radova projekta za desalinizaciju iznose 5. 090. 242 eura", piše u Izvještaju, koji je nastao "na osnovu raspoložive dokumentacije".

"Zbog nedostatka dokumentacije, u navedene troškove nijesu uključeni troškovi projekta nioskogradnje-privremeni tehnički put za fabriku vode koji je sačinila „Montera Montenegro“, kao i glavni projekat konstrukcije postrojenja za desalinizaciju koji je takođe sačinila „Montera Montenegro“.

Odbornici SNP i PzP-a bili uzdržani pri glasanju za taj Izvještaj.

U privrednom registru Srbije navodi se da su Fascino i Profi Tax male firme zadužene za knjigovodstvene i revizorske poslove, koja vrši i poresko savjetovanje

Vanrednoj sjednici nijesu prisustovali odbornici Nove srpske demokratije i NS, dok su tri odbornika SDP-a napustili sjednicu ranije.

Obrazlažući izvještaj, iz Kuljačinog kabineta naveli su da su se Opštini Budva obratili branioci okrivljenih funkcionera sa zahtjevom da se Opština izjasni da li je projektom izgradnje postrojenja za desalinizaciju Budvi nanijeta šteta.

„Radi utvrđivanja činjenica odlučnih za izjašnjavanje, opština je angažovala renomirane konsultantske kuće „Profi Tax“ i „Fascino“ da bi se izvršila analiza poslovne dokumentacije koja se odnosi na izgradnju postrojenja na Zavali i to sa finansijskog i pravnog aspekta“, navodi se u obrazloženju iz Kuljačinog kabineta.

U privrednom registru Srbije navodi se da su Fascino i Profi Tax male firme zadužene za knjigovodstvene i revizorske poslove, koja vrši i poresko savjetovanje.

Izvještaj je, kako se navodi, prema poslovniku Skupštine i Zakonu o krivičnom postupku morao razmatrati gradski parlament, a sjednica je morala biti zatvorena za javnost, jer to zahtijevaju interesi postupka istrage koja je u toku.

U izvještaju u koji su „Vijesti“ imale uvid, a koji su potpisali Boris Batarilo i Rada Maruška-Lukovac navodi se da je analiza „sačinjena uz primjenu pravila rada konsultanata finansijske struke, na osnovu dokumentacije koja im je dostavljena na uvid“.

Dokument na kome piše strogo povjerljivo, podijeljen je juče odbornicima koji su tokom skupštinske pauze odbijajali da ga komentarišu. Sjednica je nastavljena poslije dva sata pauze, i nakon nje odbornici su morali izvještaj da vrate skupštinskog službi.

Za izvještaj platili 1.800 eura

Potpredsjednik Opštine Lazar Rađenović tvrdi da je opština angažovala konsultatne da bi odgovorila na zahtjev advokatskog tima odbrane Kuljače i Marovića.

Kućama specijalizovanim za finansije i privredno pravo, Opština je za izvještaj platila 1.800 eura.

Šef odborničkog kluba SNP Miomir Pejović je ponovio da pravosudni organi treba da rade svoj posao i da na njih ne smije biti pritiska, dok je Mihajlo Backović (PzP) kazao da je sjednici nepotrebno dat oreol tajnovitosti.

„Niti sam konsultovao članove stranke niti šefa, ali predstavnici ove agencije koja je radila izvještaj su dokumentovali da su to stvarni troškovi. Mi smo bili nepripremljeni, jer za kratko vrijeme nijesmo mogli da ulazimo u cijeli analizu.

To ni vještaci finansijske i pravne struke ne bi mogli znati za tako kratko vrijeme“, kazao je Backović.

Koalicija DPS-SDP se (ne) ljulja

Iako su u prvom dijelu sjednice prisusvovala tri odbornika SDP, kao i lider budvanskog SDP Dragoljub Marković, oni se u skupštinskoj sali nijesu pojavili nakon dva sata pauze.

Zamoljen da kaže o kakvoj se analizi radi, nakon što je data pauza poslije uvodnog dijela skupštinskog zasijedanja, lider budvanskog SDP-a je u prolazu kazao: „Nijesam bio tu“.

Iako su izostanak socijaldemokrata opozicionari komentarisali kao definitivan raspad vladajuće koalcije u Budvi, lider budvanskog DPS-a Boro Lazović je u prvi mah bio iznenađen pitanjima novinara da li je raskinuta vladajuća koalcija u Budvi.

„O našem koalcionom partneru sam kazao da nijesam ni iznenađen ni ljut što nijesu sa nama.

Tako i mislim, a što se tiče koalicije poštovaćemo ih jer koalicioni ugovor važi. Oni su bili prisutni na početku sjednice, a kasnije su vjerovatno iz vrha partije dobili neko rješenje.

Nama je veoma važno da je sekretar za finansije Mihailo Đurović iz SDP bio na sjednici. Što su oni dobili što oni misle, đavo će ga znati“, kazao je Lazović. Prvi znaci nesloge unutar vladajuće koalcije desili su se prošlog avgusta, kada socijaldemokrate nijesu glasale za izgradnju zabavnog parka na Toplišu, da bi se potom protivili prodaji zemlje u centru Budve, legatu porodice Luketić.

Bonus video: