Po šankovima se Budva poznaje

“Saglasni smo da se smanji kvadratura, da se odmaknemo od bedema... Ali, ne i da se odjednom ta ponuda ukine...”
216 pregleda 26 komentar(a)
Stari grad, Budva, Foto: Vuk Lajović
Stari grad, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.03.2016. 20:25h

Oko 150 buvdanskih ugostitelja tražilo je od gradonačelnika Srđe Popovića da ne dozvoli da se ukinu terase i šankovi unutar i starogradskih bedema i oko njih, jer je po njima, rekli su, Budva prepoznatljiva.

Na sastanku u kabinetu prvog čovjeka grada, oni su ocijenili nužnim da se uradi strategija turističke ponude grada sa preciznim rokovima, kojih bi se oni pridržavali.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara nije dala saglasnost na plan Opštine Budve u vezi sa ugostiteljskim terasama unutar i izvan starogradskih bedema, zbog čega su lokalne vlasti povukle taj dokument.

Iz Opštine je ranije saopšteno da se povlači Plan privremnih lokacija za period 2016. do 2018. godine, dok se oko nekih pitanja ne usaglase sa predstavnicima te državne institucije.

Potpredsjednik Udruženja ugostitelja Dragan Vuković kazao je da su od Popovića tražili da se problemi kontakt zone Staroga grada moraju što hitnije riješiti.

“Ugostitelji traže da se terase zadrže. Pošto se radi o našim privrednicima, cilj je da ih zaštitimo i omogućimo im da rade”, kazao je Vuković.

On je rekao da su Popoviću predočeli niz problema sa kojima kubure ugostitelji koji imaju terase u Starom gradu ili oko njega, poput problema u saobraćaju i prilazu terasama, ili kada su u pitanju kanalizacione mreže...

“Moramo tačno definisati šta su problemi, šta nije u redu, da se odredi rok koga bi se se svi pridržvali. Da se precizno kaže - Budva treba da izgleda 2020. tako i tako i toga bi se svi pridržavli. Ne možemo sada ljudima ukinuti terase i šankove odjednom. Postavi se rok da ljudi koji su uložili toliki novac mogu iskoristiti vrijeme da ga vrate na neki način”.

Ugostitelj Nenad Keko Ivanović kazao je da je uvjeren da će ih Popović podržati, ali je rekao i da je svestan da se ništa preko noći ne može riješiti.

“Saglasni smo da terase treba da budu manje, da se stolovima odmaknemo od starogradskih bedema, ali ne i sa time da se preko noći rade rezovi. To je problem koji odavno postoji. Spremni smo da i na većim instancama tražimo zaštitu, jer je, ipak, riječ o ponudi po kojoj je Budva prepoznatljiva. Svi smo spremni na korekcije. Saglasni smo da se smanji kvadratura, da se odmaknemo od bedema... Sve je to pihvatljivo. Ali, ne može odjednom da se ta ponuda ukine”, ocijenio je Ivanović.

On je dodao da se mora postaviti neki rok da se to pitanje riješi, a koji će odgovarati i ugostiteljima i lokalnoj vlasti, odnosno državi.

Prema informacijama “Vijesti”, Uprava za zaštitu kulturnih dobara zamjerila je na koji način su raspoređene predviđene privremene lokacije u kontakt zoni Starog grada, kao i unutar tog kulturno istorijskog spomenika.

Povučenim Planom unutar i ispred starogradskih zidina, predviđeno je postavljanje 36 ugostiteljskih terasa, od kojih je polovina unutar Starog grada.

Isti dokument dozvoljavao je da se uz zidine postavi i šest otvorenih šankova.

Iz Mjesne zajednice Stari grad još ranije pozvali su gradske vlasti da prilikom izrade tog dokumenta ne ponove greške koje su do sada činili, a kojima je “degradiran ovaj spomenik kulture”.

Bonus video: