Pobjeda ravnopravnosti: Osnovni sud u Nikšiću dobija pristupnu rampu

Za Vujačić je to pozitivan primjer koji pokazuje konkretan napredak sudske prakse i zaštite
66 pregleda 1 komentar(a)
Danijela Vušurović, Foto: Ivan Petrušić
Danijela Vušurović, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 21.05.2012. 08:33h

Kada je Danijela Vušurović, korisnica kolica, pokušala da sredinom aprila prisustvuje svom suđenju u Osnovnom sudu u Nikšiću, bukvalno je tada ostala pred stepeništem zgrade.

U Udruženju mladih sa hendikepom Crne Gore, uslijedile su oštre kritike na račun nepristupačnosti objekta, i prije svega, nepoštovanja zakona o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom, upravo ustanove koja zakon sprovodi.

Tada je sve to okarakterisano i kao klasična povreda dostojanstava. No mjesec kasnije, iz Osnovnog suda stigle su dobre vijesti. Zgrada će do početka avgusta dobitipristupnu rampu.

"Organizacije potpisnice saopštenja će nastaviti da razvijaju partnerski odnos sa sudskim institucijama, a ujedno će i dalje podržavati osobe s invaliditetom da se pravno dozvoljenim sredstvima bore za pravdu"

U UMHCG pozdravili su ovakvu odluku. "Izražavamo zadovoljstvo i zahvalnost, prije svega predsjedniku Osnovnog suda, g-dinu Perišiću, a zatim gospođi Medenici, predsjednici Vrhovnog suda, zbog postupka kojem su pristupili u cilju rješavanja problema nepristupačnosti i dovođenja osoba s invaliditetom u ravnopravan položaj".

"Ovo posebno zbog pozitivne prakse i primjera koji sud čini, a ujedno i poštovanja Zakona o zabrani diskriminacije, i pokazivanja na ličnom primjeru, da svi građani moraju biti jednaki pred zakonom", stoji u saopštenju koje potpisuje izvršna direktorica Marina Vujačić.

Za Vujačić je to pozitivan primjer koji pokazuje konkretan napredak sudske prakse i zaštite, kojim se ujedno ohrabruju osobe s invaliditetom da vjeruju u pravdu i ostvarenje svojih prava.

"Organizacije potpisnice saopštenja će nastaviti da razvijaju partnerski odnos sa sudskim institucijama, a ujedno će i dalje podržavati osobe s invaliditetom da se pravno dozvoljenim sredstvima bore za pravdu", ističe se u saopštenju .

Vušurović, osoba sa invaliditetom, pala je pri izlasku iz Opštine i povrijedila se. Potom pokrenula tužbu zbog diskriminacije, jer opština u tom trenutku nije imala pristupnu rampu iako je to zakonomstrogo precizirano.

Pošto zbog nepristupačnosti nije mogla prisustvovati ročištu, suđenje je pomjereno za 23. maj i to, prema odluci sudije Jasmina Hajdarpašića, na mjestu gdje to Danijeli bude odgovaralo.

Bonus video: