Pobjednici prekograničnog kviza učenici Srednje mješovite škole “17.septembar” iz Žabljaka

Škole, čije boje su branili učenici, dobile su računar, multifunkcijski uređaj i štampač, dok su ostalim školama čiji učenici su se takmičili, iz Gacka, Foče, Konjica, Šavnika i Plužina, dodijeljeni skeneri
101 pregleda 0 komentar(a)
kviz, Foto: Svetlana Mandić
kviz, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.10.2016. 13:06h

Pobjednici prekograničnog kviza na temu „Smanjenje rizika od katastrofa”, koji je organizovan u cilju obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, su učenici Srednje mješovite škole “17.septembar” iz Žabljaka.

Drugo mjesto osvojila je ekipa Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Nikšića, dok su treći bili njihovi vršnjaci iz Srednje škole iz Jablanice.

Škole, čije boje su branili učenici, dobile su računar, multifunkcijski uređaj i štampač, dok su ostalim školama čiji učenici su se takmičili, iz Gacka, Foče, Konjica, Šavnika i Plužina, dodijeljeni skeneri.

Kvizu su prethodila predavanja na temu smanjenja rizika od katastrofa prilagođena uzrastu i interesovanjima učenika, kojima je prisustvovalo oko 500 srednjoškolaca, a podijeljene su im i brošure o smanjenju rizika od katastrofa i požarima i letak o broju 112.

„Cilju kviza je jačanje svijesti učenika srednjih škola o opasnostima od prirodnih i drugih nepogoda, posljedicama koje prouzrokuju, kao i preventivnom i drugim oblicima djelovanja koje mogu preduzeti u rizičnim situacijama“, kazali su iz NVO „Fors Montenegro“, koja je organizovala kviz u sklopu projekta „Prekogranična zaštita od požara“.

Pomenuti projekat,koji finansira EU u okviru Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina–Crna Gora, u Crnoj Gori obuhvata opštine Nikšić, Plužine, Šavnik, Žabljak i Pljevlja, a realizuju ga „Fors Montenegro“ i Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, u saradnji sa službama zaštite i spasavanja iz pomenutih opština. Projekat se u BiH realizuje u opštinama Mostar, Jablanica, Konjic, Ravno, Stolac, Čajniče, Gacko, Bileća, Foča i Trebinje, u saradnji Ministarstva sigurnosti BiH i Instituta za zaštitu od požara i eksplozija iz Sarajeva.

„Često zaboravljamo da čak i kada nijesmo direktno pogođeni nekom katastrofom njene posljedice indirektno osjetimo, i zato svi treba da radimo na prevenciji i pripremljenosti, jer je smanjenje rizika od katastrofa posao svih nas. U tom procesu mladi predstavljaju veoma važnu ciljnu grupu, koja, ukoliko je adekvatno informisana i pripremljena, može značajno doprinijeti borbi protiv nepogoda“, istakli su iz Fors-a.

Osim podizanja nivoa svijesti učenika o smanjenju rizika od katastrofa cilj kviza je povezivanje škola i učenika iz različitih opština, kao i jačanje prekogranične saradnje između obrazovnih ustanova.

Bonus video: