Počela akcija uklanjanja nelegalnih objekata na ušću Bojane

Na obalama Bojane postoji oko 430 kućica i vikendica čiji vlasnici moraju zaključiti godišnji i obavezujući ugovor sa JP o korišćenju državnog zemljišta
161 pregleda 9 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ada Bojana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.03.2014. 16:23h

Inspektori zaštite prostora uklonili su danas objekat nepoznatog vlasnika od 24 metra kvadratna sa desne obale Bojane, na samom ušću u more.

To je jedan od ukupno 11 objekata koji će se narednih dana naći na udaru inspektora jer vlasnici nijesu zaključili ugovore sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom o korišćenju državnog zemljišta.

Akcija inspektora koja traje nešto više od tri sedmice urodila je plodom budući se broj onih koji nijesu zaključili ugovore sa JP, sa 170, do prije dva dana smanjio na 33 a do juče na svega 12 njih. Glavni inspektor zaštite prostora Hajradin Osmanović kazao je da će inspektori danas nastaviti akciju uklanjanja objekata čiji vlasnici nijesu izmirili obaveze prema državi.

"Inspektori zaštite prostora nastaviće i u narednom periodu kontrolu zone morskog dobra i donositi odgovarajuće pravne akte prema onima koji su objekte postavili nezakonito", kazao je Osmanović Vijestima.

Među vlasnicima preostalih 11 objekata koji čekaju rušenje, sedam je iz Ulcinja, tri iz Podgorice i jedan sa Kosova.

Na obalama Bojane postoji oko 430 kućica i vikendica čiji vlasnici moraju zaključiti godišnji i obavezujući ugovor sa JP o korišćenju državnog zemljišta.

Prema cjenovniku, vlasnici objekata do 30m2 plaćaju 10 eura po kvadratu i to u JP računaju kao ustupak ribarima koji na obalama Bojane imaju kućice za svoje potrebe. Za objekte od 30 metara kvadratnih do 60 metara kvadratnih, treba izdvojiti 15 eura po kvadratu, od 60 metara kvadratnih do 100 metara kvadratnih 25 a preko 100 35 eura. Za kvadrat terase vlasnici plaćaju četiri eura po kvadratu a za kvadrat dvorišta, jedan euro.

Svi objekti na obalama Bojane, računajući i ekskluzivne restorane, privremenog su karaktera. Imperativni ugovori, koji datiraju od prije nekoliko godina, odgovor su države na ekspanziju divlje gradnje koje od tada u tom dijelu Ulcinja, uglavnom nema osim sporadičnih slučajeva.

Bonus video: