Počela gradnja Doma za stare u Nikšiću, Marković: Regionalni stambeni projekat se realizuje odlično

Predsjednik Vlade Duško Marković podsjetio je da drugu fazu finansira Vlada u cjelosti
2678 pregleda 2 komentar(a)
Marković, Orav i Grbović, Foto: Svetlana Mandić
Marković, Orav i Grbović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.09.2019. 19:55h

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, zajedno sa šefom Delegacije Evropske unije u Podgorici, Aivom Oravom i predsjednikom Opštine Nikšić, Veselinom Grbovićem, svečano je ozvaničio početak radova na izgradnji Doma za stare u Nikšiću.

Riječ je o vojnim objektima pod Trebjesom, površine 50.640 kvadrata, za koje je Vlada početkom aprila 2015. godine dala saglasnost da budu ustupljeni Ministarstvu rada i socijalnog staranja za izgradnju Doma za stara lica.

U decembru iste godine tadašnja ministarka Zorica Kovačević najavila je da će do 1. aprila 2016. biti raspisan tender za izgradnju Doma, kako bi radovi krenuli početkom ljeta.

Tri godine kasnije, i koji mjesec više, radovi na izgradnji Doma, površine gotovo deset hiljada kvadratnih metara, su počeli.

Gradnja objekata teći će u dvije faze – prvom će biti rekonstruisana tri objekta (upravna zgrada i dva smještajna paviljona), a drugom dva, i njihovim završetkom Nikšić će dobiti prostor za boravak 208 osoba. Ukupna vrijednost projekta je 7,4 miliona eura, a Dom neće biti namijenjen samo starim, nego i osobama sa invaliditetom.

Predsjednik Opštine, Veselin Grbović, kazao je da će izgradnjom Doma najstariji sugrađani, kao i starije osobe sa invaliditetom, čije porodice nijesu u prilici da brinu o njima, ili sami žele da provedu starost u Domu, dobiti mjesto za život sa svim neophodnim sadržajima.

“Otvaranjem Doma stvoriće se uslovi za radnim angažovanjem određenog broja lica, a na mjestu bivših ruiniranih kasarni dobićemo funkcionalo i moderno uređene objekte”, kazao je Grbović.

Dodao je da je iznos donatorskih sredstava za prvu fazu oko 3,3 miliona eura, kao i da je rok za njen završetak deset mjeseci, a da je posao dodijeljen nikšićkoj firmi LD Gradnja. Ubrzo će biti donijeta odluka i o izboru izvođača za drugu fazu, a Opština Nikšić je objekat oslobodila svih naknada za komunalno opremanje, dok je lokalna Agencija za projektovanje i planiranje uradila projektnu dokumentaciju.

Predsjednik Vlade Duško Marković podsjetio je da drugu fazu finansira Vlada u cjelosti.

“Regionalni stambeni projekat se realizuju odlično i zadovoljavajućom dinamikom i kroz taj projekat već smo riješili mnoga važna pitanja koja se tiču ranjivih kategorija, lica u koja spadaju i penzioneri, i izbjeglice i socijalno ugrožena lica”, kazao je Marković.

Podsjetio je da su tokom prošle godine zatvoreni kolektivni centri u Beranama (Rudeš 1 i Rudeš 2) i da je izgrađeno 95 stambenih jedinica, kao i najveći kolektivni centar na Koniku gdje su izgrađene 171 stambena jedinica.

“Ovo je dokaz da se Vlada sa vojim partnerima veoma odgovorno odnosi sa licima koja su u stanju socijalne i stambene potrebe. Do kraja godne će i u Herceg Novom iz ovog programa biti podijeljene 22 stambene jedinice za socijalne slučajeve”, kazao je predsjednik Vlade i dodao da će ukupna izdvajanja Vlade biti preko šest miliona eura, a iz donatorskih sredstava su obezbijeđena 22 miliona.

Prema riječima Aiva Orava riječ je o jednom od najvećih projekata koji su odobreni u okviru Regionalnog stambenog programa u Crnoj Gori.

“Ovo je sjajan primjer kako Evropska unija zajedno sa svojim partnerima može uticati da se unaprijede i promijene životi ljudi, naročito onih koji su došli kao rezultat konflikata u bivšoj Jugoslaviji”, kazao je Orav.

Podsjetio je da je u Pljevljima izgrađen Dom za stare za 68 osoba, kao i da je iz ugla prava i osnovnih sloboda stvaranje pristojnih uslova za život nešto što je prioritet u svim država, pa i u Crnoj Gori. Pozvao je nadležne u Crnoj Gori da nastave sa uspješnim implementacijama regionalnog stambenog programa i obezbjeđivanjem društvenih, socijalnih, zdravstvenih i drugih aspekata života neophodnih narolito za stariju populaciju.

Kroz Regionalni stambeni program za Crnu Goru prvi objekat je urađen upravo u Nikšiću 2017. godine, kada je završena stambena zgrada sa 62 jedinice. Ukupna vrijednost projekta iznosila je oko 2,6 miliona eura.

Marković je imao razgovor i sa rukovodstvom Opštine a radnu posjetu Nikšiću završiće razgovorom sa privrednicima koji posluju u toj opštini.

Bonus video: