Počela sezona u ski centru Kolašin 1600: Dva kilometra novih staza

U toku ove zimske turističke sezone u Crnoj Gori biće aktivno sedam skijališta
8401 pregleda 2 komentar(a)
Sezona otvorena, Foto: Dragana Šćepanović
Sezona otvorena, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 14.12.2019. 13:10h

Manifestacijom Winter opening, koju su organizovali Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) , Nacionalna turistička organizacija (NTO) I Skjališta Crne Gore, danas je na Ski centru Kolašin 1600 počela zimska turistička sezona. Iako nije bilo dovoljno snijega za skijanje, bogat zabavni program, koncert Indire Forza (ex Colonia), promo cijene pića, panoramska vožnja žičarom, omogućili su posjetiocima dobar provod.

Kako je kazao direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović, zajedno sa Ski centrom Kolašin 1450, na Bjelasici, ove zime, ljubiteljima zimskih sportova biće na raspolaganju oko 26 kilometara skijaških staza.

"Ski centar Kolašin 1600 počeo je da radi 16. februara ove godine i u njega je do sada investirano 17 miliona eura. Ove sezone imamo i dva kilometra novih staza. Sada ovo skijalište raspolaže sa 6, 5 kilometara staza, koje opslužuje najmodernija i najsavremenija šestosjedna žičara. Zaključili smo ugovor za izgradnju još jedne žičare, koja će povezati ovaj sa ski centrom Kolašin 1450, kao i za 15 kilometara dodatnih skijaških staza. Na taj način bićemo, ne samo konkurentni, već i dominantni u regionu", rekao je Popović.

Sezona otvorena
Sezona otvorena(Foto: Dragana Šćepanović)

Zimska sezona na Ski centru Kolašin 1600, najavio je on, trajaće do 15. aprila. U okviru zabavnog prgrama, kazao je Popović, biće organizovani koncerti Jelene Rozga, Dženana Lončarevića, Željka Samardžića, Lexington benda...

Prema riječima direktorice NTO Željke Radak Kukavičić, ponuda crnogorskih skijališta značajno je unaprijeđena. Ski centar Kolašin 1600, rekla je ona, zadovoljava potrebe gostiju u kontinuitetu tokom cijele godine. Ono što Crne Gora ima da ponudi gostima tokom turističke zime, objasnila je Radak Kukavičić, promovisano je minulih mjeseci a zapadnim i tržištu regiona.

Predstavili planove
Predstavili planove(Foto: Dragana Šćepanović)

Za predstojeću zimu u NTO računaju na goste iz Izraela, Francuske, Austrije..., a značajno je interesovanje i turista iz susjednih država.

Radak Kukavičić očekuje da i narednih mjeseci, kad je riječ o broju gostiju, budu zabilježeni pozitivni trendovi.

Računaju na goste iz Izraela, Francuske, Austrije...
Računaju na goste iz Izraela, Francuske, Austrije...(Foto: Dragana Šćepanović)

Prema riječima državnog sekretara u MORT-u Damira Davidovića, Ski centar Kolašin 1600 je „još jedan korak u realizaciji poitike Vlade. To skijalište je, podsjetio je on,prvo novo skijalište otvoreno tokom nekoliko minulih decenija.

„To je dio projekata čija je ukupna vrijednosa 140 milona eura...To, kao što znate, nijesu idejna rješenja, već projekti koji se relaizuju svakodnevno. Izgradnjom auto puta, činjenica je da crnogorski sjever, posebno Kolašin, postaje mnogo bliži Podgorici, aerodromu i primorju.“

Kako tvrdi Davidvič, „samo za ovu godinu najavljeni projekti potvrđuju da će biti duplirani smještajni kapaciteti na sjeveru". Prema njegovim riječima, na Žabljaku je već počelo, a u Kolašinu na proljeće se očekuje gradanja prvih hotela sa pet zvjezdica. Interesovanje za takve projekte, zajedno sa politikom Vlade, smatra državni sekretar, potvrđuju opravdanost cilja da Crne Gora bude cjelogodišnja turistička destinacija.

Kolašin 1600
Kolašin 1600

Kako je ranije najavljeno, zismska turistička sezona danas počinje i na Ski centru Kolašin 1450.

U Crnoj Gori aktivno sedam skijališta, saradnja sa Skijalištima Srbije

U toku ove zimske turističke sezone u Crnoj Gori biće aktivno sedam skijališta, kazao je Popović. Pored dva kolašinska skijališta, radiće na Žabljaku Savin kuk i Javorovača, nikšićko Vučje, Lokve u blizini Berana, Turjak u Rožajama.

Ti ski centri imaju oko 40 km skijaških staza, kaza je Popović. Vučje je otvoreno minule, a na Savinom kuku sezona počinje naredne sedmice.

Kolašin 1600
Kolašin 1600

Kako je rekao Popović, Skijališta Crne Gore ove godine sarađuju sa Skijalištima Srbije. Tako će svi oni koji imaju sezonsku kartu za domaća skijališta, moći tri dana da je koriste u nekom od ski centara , koja posliju u okviru preduzeća Skijališta Srbije. Takva saradnja, najavljeno je, planirana je u budućnosti i sa drugim državama u okruženju.

Bonus video: