Počela ugradnja LED rasvjete u Herceg Novom

U skladu sa ugovorom koji je Opština Herceg Novi kao naručilac potpisala sa danskom kompanijom „Hesse light“, u gradu bi za dva mjeseca trebalo da bude realizovan projekat zamjene klasičnih sijalica savremenom led rasvjetom, vrijedan 2,69 miliona eura
69 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2016. 14:35h

Na dijelu Jadranske magistrale od Autobuske stanice do semafora na Toploj počela je zamjena 25 LED svjetiljki, nakon čega će biti napravljen ispitini izvještaj ovlašćene firme. Plan prioritetnih mjesta ugradnje nove led rasvjete obuhvata kompletnu Jadransku magistralu i naseljena područja, pri čemu će se osvijetljenost kontrolisati identičnom mjernom metodom, kako bi se dobili što mjerodavniji rezultati. Trenutno se u skladištu Mješovitog u Zelenici nalazi više od 3.000 svjetiljki.

U skladu sa ugovorom koji je Opština Herceg Novi kao naručilac potpisala sa danskom kompanijom „Hesse light“, u gradu bi za dva mjeseca trebalo da bude realizovan projekat zamjene klasičnih sijalica savremenom led rasvjetom, vrijedan 2,69 miliona eura.

Podsjećamo da je na javnom tenderu kao najbolji ponuđač izabrana danska firma „Hesse light“ koja bi trebalo da zamijeni 6.000 sijalica , a ugradnju će vršiti nikšićka firma „Ramel“, čijih će šest ekipa raditi zajedno sa ekipom Komunalno stambenog preduzeća. Iz danske kompanije su takođe obavezni da angažuju ekipu koja će u narednih 10 godina, koliko traje garantni rok, održavati rasvjetu.

Direktor Komunalno-stambenog preduzeća Branko Božović ističe da je izvođač dužan da na 80 reprezentativnih lokacija obavi fotometrijska mjerenja, kako bi prije ugradnje utvrdili sličnost sa dnevnom svjetlošću. Drugi posao za izvođača će biti dostavljanje predloga za vrstu dekorativnih svjetiljki, kako bi naručilac posla izabrao najpogodnije, nakon čijeg izbora će se nastaviti radovi na šetalištu, u parkovima, Njegoševom ulicom...

Prve procjene govore da će finansijska ušteda biti i do 70 odsto, što će omogućiti da rasvjeta praktičnu samu sebe isplati za nekoliko godina. Konkretno, Opština Herceg-Novi trenutno za javnu rasvjetu izdvaja 40.000 eura mjesečno, dok će uvođenjem LED rasvjete mjesečni računi biti oko 15.000 eura.

Podsjećamo da je beogradska firma Eco power energy efficiency krajem prošle godine podnijela Specijalnom državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv NN lica u Opštini Herceg Novi, zbog, kako je navedeno, štete u iznosu većem od 30 hiljada eura, povodom posla o ugradnji LED rasvjete. Iz lokalne uprave su tada krivičnu prijavu, kao i druge kritike na račun ugradnje LED rasvjete ocijenili u kao “zlonamjerne tvrdnje, koje imaju isključivo političku pozadinu”.

Galerija

Bonus video: