Počele pripreme za uklanjanje nelegalnih brana na Vezišnici

Zakonom o vodama zabranjeno graditi objekte kojima se smanjuje propusna moć rijeka
2 komentar(a)
Vezišnica, Foto: Goran Malidžan
Vezišnica, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 29.05.2014. 07:09h

Po nalogu Komunalne policije Opštine Pljevlja u utorak su počele pripreme za rušenje betonskih brana na Vezišnici koje su nelegalno podignute u blizini imanja Pljevljaka Esada Delića. Prije dvadesetak dana rušenje brana je odloženo zbog visokog vodostaja rijeke. Uklanjanje brana od kojih je za dvije utvrđeno da ih je podigao Delić, koštaće preko sedam hiljada eura.

Od toga će oko dvije hiljade platiti Opština Pljevlja, s obzirom da nije utvrđeno ko je investitor treće brane. Inspektor Komunalne policije za građevinarstvo i vode Oliver Mirković, kazao je da će rušenje nelegalno podignutih brana trajati nekoliko dana.

On je ranije kazao da Komunalna policija nije podnosila prijavu protiv Delića zbog divlje gradnje jer su „naše odluke za ovakve slučajeve urađene neodgovarajuće“.

„Ovo se podvelo više pod izgradnju zidova ograda i sličnih objekata mada je suštinski očigledno brana. Nije predviđeno našim odlukama da se uklanjaju brane. Nije mi poznato da je neko do sada za ovakve stvari podnosio krivične prijave, mada bi formalistički gledajući možda trebalo“, rekao je Mirković.

U Zakonu o vodama piše da je zabranjeno graditi stalne i privremene objekte kojima se smanjuje propusna moć korita rijeka i zaprijećeno je novčanom kaznom od pedesetostrukog do dvjestapedesetostrukog iznosa minimalne zarade u državi. Nelegalno izgrađene brane podignute su na Vezišnici u posljednjih 2 godine, a Komunalnoj policiji prijavu su podnijeli mještani i NVO “Da zaživi selo”.

Bonus video: