Počelo istraživanje prava žena i djece u Crnoj Gori

Istraživanje će obuhvatiti sve opštine u Crnoj Gori na reprezentativnom uzorku od 5.300 domaćinstava, od koji 4.600 opšte i 700 romske populacije
0 komentar(a)
Majka i dijete, Foto: Shutterstock
Majka i dijete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.03.2013. 12:43h

Državna statistička kuća MONSTAT će u naredna dva mjeseca sprovesti Istraživanje višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece u Crnoj Gori, a rezultati će biti poznati krajem godine ili početkom 2014. godine.

Istraživanje će obuhvatiti sve opštine u Crnoj Gori na reprezentativnom uzorku od 5.300 domaćinstava, od koji 4.600 opšte i 700 romske populacije.

Direktorica MONSTAT-a Gordana Radojević kazala je da je istraživanje najznačajnije poslije popisa iz 2011. godine, i napomenula da će podaci dobijeni na terenu biti korišćeni isključivo u statističke svrhe.

"Rezultati istraživanja će omogućiti da Crna Gora kvalitetnije prati napredak nacionalnih ciljeva, uključujući Milenijumske razvojne ciljeve, izvještaj Konvencije o pravima djece, kao i pregovore sa Evropskom unijom", kazao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks.

Dobijeni podaci na nacionalnom nivou će biti razdvojeni prema različitim geografskim, socijalnim, etničkim i demografskim karakteristikama i obuhvatiće djecu mlađu od pet godina, žene i muškarce (15 do 49 godina).

Na taj način će se prikupiti podaci koji će omogućiti kompletniju analizu podataka o djeci u Crnoj Gori.

Projekat vrijednosti oko pola miliona američkih dolara sprovodi MONSTAT uz podršku UNICEF-a.

Bonus video: