Počelo rušenje objekata bivše Kasarne Orjenski bataljon u Kumboru

U kompleksu će biti izgrađena saobraćajnica, obalna ulica i 150 parking mjesta za posjetioce
690 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2013. 18:41h

Rušenjem objekata u bivšoj Kasarni Orjenski bataljon u Kumboru kompanija Azmont Investments danas je počela realizacija projekta One&Only vrijednog oko pola milijarde eura.

Aleksandar Mijajlović iz firme Alec Montenegro koja je dio Alec Dubai (Al Jaber LEGT Engineering & Contracting) je kazao da je “rad na ovako velikom projektu i sa ovako visokim standardima koje je postavio One&Only na njihovom prvom rizortu u Evropi, velika odgovornost, ali da su spremi da projekat teče po planu”.

TV Vijesti, Daniela Vranković

On je najavio rušenje 80 objekata u bivšoj kasarni, ali i da će sačuvati i revitalizovati crkvu Sv. Nedjelje iz 7 vijeka koja se nalazi u komplesu, a da će o sudbini zgrade komande kasarne odlučiti nakon ispitivanja. Ranije je bilo rečeno da će u tom objektu biti smješten pomorski muzej i još neki sadržaji.

Mijajlović je istakao da će raditi zajedno sa crnogorskim kompanijama i da će u početku biti nagažovano stotinak radnika, a kasnije izumeđu tri i četiri hiljade radnika. “Trudićemo se da zaposlimo što više radnika iz Crne Gore”, obećao je Mijajlović.

Rušenje bi trebalo da bude završeno do kraja oktobra.

„Samo četiri mjeseca nakon dolaska u Crnu Goru već smo počeli sa radovima zahvaljujući lokalnoj upravi Herceg Novog i Vladi Crne Gore“, kazao je James Wilson direktor projekta u Kumboru, ustvrdivši da je to postignuto „zahvaljujući ogromnim naporima Opštine Herceg Novi i Vlade Crne Gore koja je brža u razvojnom planiranju i izdavanju dozvola nego što je to slučaj u mnogim drugim zemljama”.

On je kazao i da bi hotel mogli da otvore za 24 mjeseca, ali da to ne žele dok ne završe cijeli kompleks.

Azmon Investementu se do sada javilo za saradnju oko 450 kompanija, a primili su i 2.500 aplikacija za posao.

“U ovom momentu je Azmontu potrebno više smještaja i poslovnog prostora, ali smatramo da kao crnogorska firma treba da plaćamo zakupnine kao i svi ostali u ovoj zemlji. Mi nismo ovdje turistički ” – kazao je Wilson.

Mijajlović i Vilson

Nekadašnja kasarna u Kumboru iz koje se vojska iselila prije šest godina godina prostire se na površini od 241 695 kvadratnih metara i u tom kompleksu predviđena je izgradnja turističkog naselja sa pratećim sadržajima, hotel visoke kategorije sa 5 zvjezdica, rezidencijalni kompleks, sportski tereni sa različitim sadržajima, bazeni, trgovine i marina sa 250 vezova brodove dužine od 12 do 70 metаra i preteći sadržaji.

U kompleksu će biti izgrađena saobraćajnica, obalna ulica i 150 parking mjesta za posjetioce.

Prema najavama iz SOCARA koji je Kasarnu Kumbor dobio na tenderu u 90-to godišnji zakup, Azerbejdžanci su se obavezali da će uložiti pola milijarde miliona eura kako bi bivšu vojnu kasarnu u Kumboru pretvorili u elitno turističko naselje.

Pomoć socijalnim ustanovama

Wilson je najavio da će novac od aukcijske prodaje starog materijala iz bivših vojnih objekata biti doniran u humanitarne svrhe i da je Azmont odlučio da dio tih sredstava se opredijeli Dnevnom centru Igalo za djecu sa posebnim potrebama, školi “Ilija Kišić” u Zelenici za djecu sa posebnim potrebama, i za organizaciju “Nova šansa” u Toploj u čijoj su štampariji zaposlene osobe sa posebnim potrebama.

Galerija

Bonus video: