Počelo suđenje ljekarima optuženim za nesavjesno liječenje Ivane Šoć

Djevojka je preminula dan nakon što je otpuštena iz bolnice, a obdukcija je pokazala da je smrt nastala zbog ugušenja usljed teškog otoka pluća
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2013. 14:07h

Suđenje ljekarima specijalistima infektolozima dr Draganu Lj. Obradoviću i Brankici S. Dupanović, optuženim za nesavjesno liječenje Cetinjanke Ivane Šoć (30), koja je zbog infekcije virusom H1N1 preminula 19. februara 2011. godine, počeće danas u Višem sudu u Podgorici.

Vijećem predsjedava sudija Vesna Moštrokol.

Obradović i Dupanović su ljekari Infektivne klinike KC-a, a prema navodima optužnice, počinili su krivično djelo “teško djelo protiv zdravlja ljudi”.

Ivana Šoć liječena je na Infektivnoj klinici od 12. do 18. februara 2011. godine, kada je otpuštena u veoma teškom stanju, da bi nepuna 24 sata nakon toga preminula na Cetinju. I pored teške kliničke slike, u toku jeku epidemije svinjskog gripa, ljekari nijesu posumnjali na na taj virus niti su dali adekvatnu antivirusnu terapiju, kako je to preporučilo Institut za javno zdravlje nakon uputstva Ministarstva zdravlja.

Djevojka je preminula dan nakon što je otpuštena iz bolnice, protivno volji njene porodice, a tek na obdukcionom stolu vidjelo se da je smrt nastala zbog ugušenja usljed teškog otoka pluća, koji je nastao usljed infekcije virusom gripa H1N1.

Proces protiv ljekara pokrenula je porodica preminule djevojke koja je nakon obdukcionog nalaza podnijela prijavu tužilaštvu. Gotovo dvogodišnja istraga rezultirala je podizanjem optužnice protiv dvoje ljekara, koji su liječili Ivanu Šoć.

Galerija

Bonus video: