Počelo uklanjanje barake Crvenog krsta na Seljanovu: Stanari lamele C-1 počeli protest zbog gradnje višespratnice koja će ih "poklopiti"

1378 pregleda 0 komentar(a)
Danas na Seljanovu, Foto: Siniša Luković
Danas na Seljanovu, Foto: Siniša Luković

Radnici preduzeća Erlang iz Podgorice počeli su danas sa uklanjanjem velike barake Crvenog krsta Tivta sa placa u Zagrebačkoj ulici na Seljanovu, jer će na njenom mjestu Opština Tivat izgraditi višenamjenski objekat od skoro 900 kvadrata.

U novoj zgradi spratnosti Su+P+3 koja će skoro do posljednjeg centimetra „pokriti“ plac u vlasništvu Opštine Tivat i "doći" na manje od četiri metra od fasade jedne od obližnjih lamela u ovom naselju, biće prostorije Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama, Crvenog krsta, Mjesne zajednice i Dnevnog centra za stare.

Stanari obližnje lamele C-1 koja ima dva sprata, već duže vrijeme bune se protiv namjere Opštine da im na par metara od njihovih prozora i balkona podigne trospratnicu koja će ih kako kažu, poklopiti i narušiti im uslove života i obezvrijediti imovinu. Stoga su se oni danas okupili na budućem gradilištu i sa negodovanjem dočekali radnike Erlanga i menadžera Opštine Tivat Marka Petričevića (DPS) koji je obišao građevinare. Pale su i prve „žrtve“ odlučnosti Opštine da, uprkos skoro dvogodišnjem kontinuiranom protivljenju mještana, po svaku cijenu gradi kontroverznu višespratnicu na ovom mjestu – brojne njegovane sadnice drveća, cvijeće i ukrasnog bilja iz dijela, zbog doprinosa hortikulturi javnih površina, do sada višestruko nagrađivanog dvorišta lamele C-1, radnici Erlanga su povadili kako bi postavili ogradu oko budućeg gradilišta. Dva geometra – jedan koga je angažovala Opština i drugi što su ga unajmili nezadovoljni stanari, prethodno su određivali granice opštinske katastarske parcele na kojoj će prizemnu baraku Crvenog krsta zamijeniti velika trospratnica, dok su stanari pokušavali da u dogovoru sa radnicima Erlanga zaštite i poštede od uništavanja glavni dio cvijeća, drveća i voćaka u svom dvorištu.

SeljanovoPogled iz jednog stana lamele C1 na gradilište buduće višespratnice

"Ne može se desiti da se gradilište proširi mimo granica urbanističke parcele na kojoj je po DUP-u predviđen upravo ovakav novi objekat.Bez obzira koji geometar da mjeri, kote su kote i tu nema laži i prevare. Po tim kotama će se staviti ograda i projekat ide dalje svojim tokom", kazao je menadžer Opštine Marko Petričević. On nije mogao da odgovori na pitanje što će biti sa barakom Crvenog krsta koja se po ugovoru sa izvođačem radova, mora demontirati a ne srušiti, te da li će ona biti eventualno preseljena na neku drugu lokaciju. Na licu mjesta inače, danas su se mogli vidjeti građani koji su uzimali i u nepoznatom pravcu odnosili djelove krovne konstrukcije barake koju su demontirali radnici Erlanga.

Advokat Spasoje Ljesar koga su angažovali stanari, kazao je da se namjera Opštine da gradi višespratnicu na samo par metara od fasade stambene zgrade u kojoj živi tridesetak ljudi, kosi sa svim pravilima urbanističke struke po kojoj je do sada podignuto naselje Seljanovo, kao i da je ona uvod u svojevrsnu budvanizaciju Tivta.

SeljanovoUdaljenost barake od fasade lamele C1

„Ne treba biti pravni ekspert da se zaključi kako se ova zgrada pravi protivno svim postulatima urbanističke struke jer će ona „u potpunu sijenku“ staviti stambenu lamelu koja je ovdje izgrađena prije skoro 40 godina. Sam novi objekat neće imat i nikakvu svoju zelenu površinu koju po izdatim urbanističko-tehničkim uslovima mora imati, niti parking prostore, a zelena površina koja postoji u okruženju se uništava. Sumnjamo i da će primarna namjena ovog objekta biti ona koja je zvanično objavljena – Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama, jer ova lokacija ne ispunjava niti jedan uslov da bude adekvatno mjesto za takvo nešto. Taj se problem se ovom gradnjom neće riješiti već će se bespotrebno stvoriti novi problem i velika šteta te naraviti opasan presedan za dalje uništavanje do sada urbanistički uređenih djelova Tivta kao što je Seljanovo", kazao je Ljesar dodajući da će preduzeti sve pravne mjere da zaustavi gradnju i spriječi štetne posljedice.

SeljanovoDanas na Seljanovu

Zorica Kuzman čiji je sin osoba sa posebnim potrebama, novinarima je kazala da je lokacija na Seljanovu najgora moguća za smještaj Dnevnog centra za takvu djecu, te da ona svoje dijete sigurno neće dovoditi u taj objekat kada on bude završen.

„Nijedno dijete sa posebnim potrebama ovdje neće ništa dobro dobiti, naprotiv. Pokušavala sam da o dođem do gradonačelnika i to mu objansim, ali on ne da. To je životinjski pristup. Ja dobro iz mog dugogodišnjeg iskustva sa sopstvenim djetetom znam što njima treba i kako na njih vrlo negativno utiču mjesta sa puno buke, gužve i nedostatka slobodnog prostora kakvo je ovo", istakla je Kuzman, dodajući da je ovo „sramota kakva u Crnoj Gori nije zabilježena“.

Stanari upiru prstom u Kusovca

Predstavnim stanara lamele C-1 Petar Ercegović kazao je da im nova višespratnica “oduzima smisao za dalje življenje ispod nje” i da oni traže da se ovdje gradi objekat po revidiranom projektu koji predviđa manju spratnost, maksimalne visine 6,30 metara o čemu su se bili svojevremeno dogovorili sa bivšom gradonačelnicom Snežanom Matijević. Ercegović ističe da je „jedini krivac i glavni režiser“ za izgradnju četvorospratnice ispred samog ulaza u zgradu predsjednik Opštine Siniša Kusovac (DPS).

SeljanovoDio dvorišta lamele C1 koje je u opasnosti od izvođenja radova

„Mi ga ne doživljavamo kao našeg gradonačelnika, a mislimo da ga ni većina građana ne doživljava kao svog. Dosadašnjim radnjama je pokazao da ga ne treba doživljavati kao svoga. Primjer je otpisani dug Porto Montenegru od 5,6 miliona eura, afera sa zemljištem, stanovima, kreditima i apartmanima.“- istakao je Ercegović dodajući da će se za svoja prava stanari boriti svim raspoloživim pravnim sredstvima.

Bonus video: