Početak razvoja "pametnog grada": Podgorica dobila solarne klupe

Menadžer Glavnog grada Dragutin Đeković je istakao da solarna klupa označava početak razvoja Podgorice kao pametnog grada, te da je ovo tek prvi korak razvoja grada u tom pravcu
234 pregleda 20 komentar(a)
solarne klupe Podgorica, Foto: UNDP
solarne klupe Podgorica, Foto: UNDP
Ažurirano: 20.12.2016. 20:07h

Solarne klupe, koje su dizajnirane i proizvedene radi podrške održivim vidovima saobraćaja, smanjenja zagađenja prirode i promocije korišćenja zelenih tehnologija i obnovljivih izvora energije, postavljene su danas u Podgorici ispred Capital Plaze i na aerodromu.

Stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Fiona Mekluni je kazala da su lokacije za postavljanje Strawberry pametnih klupa odabrane tako da omogućavaju najbolje pružanje usluga na prometnim pješačkim prostorima - od gradskog centra, djelova grada oko Univerziteta, do aerodroma i poslovno-prodajnih zona.

“Pametne solarne klupe predstavljaju novinu u urbanom mobilijaru koji će pomoći gradovima, univerzitetima i kompanijama u stvaranju boljeg i sigurnijeg okruženja po mjeri i potrebama čovjeka...’’, kazala je Mekluni.

Menadžer Glavnog grada Dragutin Đeković je istakao da solarna klupa označava početak razvoja Podgorice kao pametnog grada, te da je ovo tek prvi korak razvoja grada u tom pravcu.

“Mi smo kao glavni grad već dogovorili saradnju sa UNDP i kompanijom Simens o izradi studije koja će dati glavne smjernice i odgovore u kom pravcu treba da se razvija Podgorica kao pametni grad budućnosti”, zaključio je Đeković.

Generalni direktor za klimatske promjene u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Srđan Mugoša istakao je da je ovakav projekat dobar primjer podrške održivim vidovima saobraćaja i smanjenju zagađenja vazduha, te da se nada da će Ministarstvo i UNDP i u narednom periodu nastaviti da zajedno realizuju projekte na ovom polju.

Pametne klupe tipa Strawberry su postavljene uz podršku projekta Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori koji realizuju UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Bonus video: