Početak turističke sezone u Kumboru: Na obali grade, a u more bacaju građevinski material

4879 pregleda 5 komentar(a)
Danas u Komboru
Danas u Komboru

U Kumboru na hercegnovskoj rivijeri veliki broj građana koji se bave turističkom djelatnošću strahuju da će ova sezona biti uništena. Zbog dva velika gradilišta, turističkog kompleksa Portonovi i hotela koji gradi firma Carine, i svakodnevnih radova i buke, prolazak po 50-ak velikih kamiona sa građevinskim materijalom i nastavak nasipanja kamenja, šuta i zemlje u more, turisti napuštaju ovo mjesto i otkazuju rezervacije.

Mještani koji su "Vijestima" poslali fotografije tvrde da su i danas kamioni nasipali zemlju u more.

U Službi komunalne policije i inspekcijskog nadzora kažu da nisu dobili prijavu mještana, a ističu da za to nisu nadležni jer je riječ o zoni morskog dobra. Ni iz JP Morsko dobro nisu upoznati sa nasipanjem mora, a ranije su kazali da nemaju inspekcijsku nadležnost. Kada je lani bila slična situacija i kada je u more nasuto oko 30 kamiona materijala , na pitanje "Vijesti" da li će reagovati iz JP Morsko dobro su kazali da su o svemu obavijestili Ministarstvo održivog razvoja i turizma koje je nadležno za to. "Vijesti" nikada nisu dobili odgovor, poslat još krajem prošle godine, da li investitor – Čedo Popović koji gradi hotel u Kumboru ima odobrenje za nasipanje plaže.

"Nemamo ništa protiv gradnje turističkih objekata koja je u interesu grada i mještana , ali bageri i teške mašine, nasipanje zemlje u more na početku turističke sezone ne ide u prilog elitnom turizmu kome težimo”, kaže predsjednik MZ Kumbor Milan Bošković.

On je kazao da će radovi na hotelu koje Grade Carine najvjerovatnije potrajati do 15 jula kada je, vlasnik Čedo Popović najavio otvaranje ovog objekta .

Mještani tvrde da ni vojna baza u Kumboru koja je postojala u vrijeme kada je Austrougarska vladala Bokom, zatim Kraljivne Jugoslavije i SFRJ za sto godina postojanja nije napravila takvu štetu ekologiji mjesta i njegovog akvatorijuma kao ovi novi graditelji i investitori.

Zabrana gradnje na hercegnovskoj rivijeri stupila je na snagu 15. juna i trajaće 15. septembra. Dozvolu da grade i ovog ljeta dobila je kompanija Azmont u Kumboru, a do 1. jula moći će da rade Carine, takođe u Kumboru i na gradilištu Lazzure u Meljinama.

Ulicu peru četiri puta dnevno

Podsjećamo da su mještani Kumbora 17. juna na pola sata blokirali lokalnu saobraćajnicu između dva gradilišta ogorčeni zbog prašine koju su stvarali kamioni koji tuda prolaze.

Nakon toga postignut je dogovor sa kompanijom Pizzarotti koja u Kumboru izvodi radove na kompleksu Portonovi da se ta ulica pere četiri puta dnevno, što je I ispoštovno.

Bonus video: