Počinje prijavljivanje maturanta za upis na Univerzitet Crne Gore

UCG raspisao je konkurs za upis 4.850 brucoša, od kojih će 1.866 studirati o trošku države
94 pregleda 0 komentar(a)
Pravni fakultet, Foto: Arhiva Vijesti
Pravni fakultet, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.06.2011. 15:10h

Prijavljivanjem kandidata 23.juna počinje upis na fakultete Univerziteta Crne Gore (UCG). Maturanti u četvrtak i petak (23. i 24. jun) mogu da konkurišu za jedno od ukupno 4.850 slobodnih mjesta, oglašenih konkursom.

Fakulteti su dužni da najkasnije do 4. jula objave rang-liste i upišu brucoše.

"Uz prijavu za upis kandidati podnose originalnu diplomu o položenom maturskom, odnosno stručnom ispitu, originalna svjedočanstva o završena četiri razreda srednje škole, te lične karte i kopije uvjerenja o državljanstvu, diplome Luča, te uvjerenje o osvojenoj prvoj ili drugoj nagradi na državnom takmičenju", saopšteno je iz Rektorata.

Dopunski ispiti na akademijama i fakultetima za koje je to neophodno polažu se 29. i 30. juna, kao i 1. jula

Kandidati koji nemaju diplomu o položenom maturskom, odnosno stručnom ispitu, moraju da polažu testove iz predmeta od značaja za studijski program na kojem žele da nastave školovanje.

Testovi se polažu 27. juna.

Budžet samo za maturante sa Lučom

"Dopunski ispiti, odnosno provjera sposobnosti, na akademijama i fakultetima za koje je to neophodno polažu se 29. i 30. juna, kao i 1. jula", piše u saopštenju.

Fakultet političkih nauka oglasio je 190 mjesta, od čega 80 budžetskih

UCG raspisao je konkurs za upis 4.850 brucoša, od kojih će 1.866 studirati o trošku države dok će preostali sami plaćati školarinu od 500 do 1000 eura. Najviše slobodnih mjesta je na Ekonomskom i Pravnom fakultetu, za koje već godinama vlada najveće interesovanje maturanata.

Ekonomski fakultet koji planira da upiše 820 brucoša, od čega 120 budžetskih, a Pravni ukupno 600, od kojih će 150 moći da se školuje o trošku države.

Fakultet političkih nauka oglasio je 190 mjesta, od čega 80 budžetskih.

Budžetskih mjesta na pomenutim fakultetima već godinama mogu da se domognu praktično samo maturanti sa diplomom Luča.

Bonus video: