Počinje prikupljanje podataka o morskim strujama u zalivu Boke

2 komentar(a)
drifter, Foto: Nefsc.noaa.gov
drifter, Foto: Nefsc.noaa.gov
Ažurirano: 25.09.2016. 12:20h

Institut za biologiju mora iz Kotora 26. septembra počeće sa realizacijom aktivnosti na mjerenju i analizi površinskih morskih struja u Bokokotorskom zalivu.

"Ova aktivnost se realizuje u okviru BIO-ICT projekta, prvog centra uspješnosti u Crnoj Gori. Za potrebe mjerenja smjera i brzine morskih struja u more će se baciti posebni instrumenti - "drifteri", u svakom zalivu posebno, te će se putem sateliskog signala pratiti njihovo kretanje. Veličina driftera je 1,5 metara i oni stoje u uspravnom položaju u morskoj vodi, od čega 0,5 metara vidljivo i nalazi se iznad površine mora.", saopštio je direktor Instituta, dr Mirko Đurović.

Iz te naučne ustanove apelovali su na sve učesnike u pomorskom saobraćaju, lokalne ribare i turiste, da prilikom vožnje kroz Bokokotorski zaliv obrate dodatnu pažnju na ove uređaje, kako bi izbjegli eventualni sudar i izazvali oštećenje plovila i samih "driftera".

"Zbog mogućnosti da se neki od "driftera" nasuka na obali, molimo lokalno stanovništvo i turiste da ukoliko ih primijete, obavijest nas na brojeve telefona 068/070-539 i 032/334-569. Institut za biologiju mora se zahvaljuje svima na saradnji te se nadamo da će i ovaj kao i prethodni projekti, dovesti do novih naučnih saznanja o Bokokotorskom zalivu, a sve u cilju njegovog održivog korišćenja i zaštite", naglasio je Đurović.

Bonus video: