Pod Durmitorom ima najviše stranaca

Nikolić kao probleme u žabljačkom turizmu navodi pojave neprijavljivanja gostiju, i kao veoma ružnu pojavu, agresivne ulične dilere. Kao doprinos rješavanju ovih i drugih problema predlaže da stalno bude prisutan turistički inspektor
158 pregleda 7 komentar(a)
Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 15.06.2015. 19:16h

Turistička predsezona u vodećem planinskom centru naše zemlje na nivou je prošlogodišnje.

Tako kaže direktor lokalne Turističke organizacije Boro Nikolić i kao limitirajuće faktore navodi dugotrajan snijeg na Durmitoru i nestabilno vrijeme.

„To su razlozi zbog kojih je gostiju bilo manje ili su oni skraćivali svoje boravke. Značajno je manje i đačkih ekskurzija i škola u prirodi. Ipak, zasad je dosta dobro. Raduje podatak da su inostrani gosti, dominantno Francuzi, Austrijanci, Česi i Poljaci, a ovog puta u većem broju Njemci, u ukupnoj posjeti zastupljeni sa 80 posto. Svih 13 hotela, kampovi i ponuda u privatnom smještaju već je u funkciji sa cijenama koje se ne mijenjaju već pet godina. Tako na primjer predsezonski polupansion u hotelskoj dvokrevetnoj sobi košta između 18 i 30 eura zavisno od ranga hotela dok će takav aranžman u glavnoj sezoni po osobi koštati od 22 do 45 eura”, kaže Nikolić i kao novinu u ponudi izdvaja sportsku dvoranu u kojoj će se do početka glavne sezone održati nekoliko međunarodnih sportskih takmičenja, čime će se poboljšati bilansi predsezone.

Nikolić kao probleme u žabljačkom turizmu navodi pojave neprijavljivanja gostiju, i kao veoma ružnu pojavu, agresivne ulične dilere. Kao doprinos rješavanju ovih i drugih problema predlaže da stalno bude prisutan turistički inspektor.

Direktor NP „Durmitor“ Tomo Pajović iznosi slične podatke po kojima je dosadašnja predsezona na raftingu i u planini na nivou prošlogodišnje, uz očekivanje da će se ova turistička sezona završiti makar sa bilansima od prošlog ljeta, kada je posjeta bila rekordna.

Nelegalan privatni smještaj, dileri, ali i pojava nelegalnog raftinga, problemi su na koje ukazuju i u Udruženju hotelijera.

“Kakav je prvi utisak turiste ako dođe kroz neosvijetljen, a preko dva kilometra dug tunel Ivica. Odmah posle njega dočeka ga klizište a isto takvo je i u Dobrilovini kod Crnih poda. Mnogo problema će biti i sa elektronskom registracijom gostiju. Ljudi su needukovani. Nemaju ni kvalitetne računare za tako zahtjevan program a uz to grad nije kvalitetno pokriven internetom. Ulice, kuće ili zgrade, nemaju table sa nazivima ili brojevima. Dogodio se požar na uspinjači Savin kuk što nas je vjerovatno uskratilo za atraktivan dio ponude a goste za izuzetan doživljaj.”, kaže predsjednik Udruženja Živko Taušanović.

Čini se da nije bilo oprimizma, da će uspinjača u doglednom vremenu biti popravljena, nije bilo ni kod Miloša Popovića, direktora Turističkog centra „Durmitor“, preduzeća koje djeluje u sklopu Investiciono razvojnog fonda, novog vlasnika skijališta.

“Mi preduzimamo sve da se otklone posledice požara i uspinjača stavi u funkciju. Ipak, pravila su takva da treba vremena jer to traži tenderska procedura.”, kaže Popović.

Turistima, poput porodice iz Drezdena koja boravi u kampu „Mlinski potok“ je veoma lijepo jer su Durmitor i Tara prirodni dragulji. A da su im bez problema dostupni, ni predsezonu nije smjela dočekati oštećena turistička signalizacija, kako u gradu tako i u Nacionalnom parku. Nadležni obećavaju da će taj problem uskoro biti riješen kao i problem sa markacijama u planini.

Đukanović najavio izgradnju restorana na Crnom jezeru, ali se ništa ne gradi

Sredinom maja premijer Milo Đukanović je prilikom posjete Žabljaku izjavio da je pitanje dana kada će i fizički početi gradnja restorana na Crnom jezeru, a tamo se ne dešava ništa što bi nadomjestilo renomirani nacionalni restoran koji je izgorio krajem 2010. godine.

Ne dešava se ništa ni sa ruiniranim hotelom „Durmitor“, razvaljenim „Jezerima“ i Vojnim odmaralištem.

Prelijepo zdanje nove sportske dvorane „uokvirili“ su razrušeni objekti kasarne i nekad jednog od najmodernijih autoservisa u Crnoj Gori.

Mnogo ružnih slika na prostoru koji predstavlja prijestonicu Ekološke države Crne Gore i slovi za lidera kontinentalnog turizma Crne Gore.

Uz posljednja tri kilometra asfalta u kanjonu Sušice, Opština i Nacionalni park „Durmitor“ uskoro će pristupiti popravci makadamskog puta prema Tepcima, odnosno Radovan luci koja još nije dobila struju, iako ta priča traje već dvije godine.

Sve su to samo neke od aktivnosti koje bi trebalo da Durmitor približe turistima.

Bonus video: