Pod zastavom Crne Gore plovi 75 brodova

U crnogorskoj trgovačkoj floti je još samo jedan teretni brod u međunarodnoj plovidbi - mali teretnjak “Pop Reefer“ od 1.785 tona, podgoričke kompanije “Fab Live“
444 pregleda 2 komentar(a)
Brod (Novina), Foto: Shipspotting
Brod (Novina), Foto: Shipspotting
Ažurirano: 05.02.2015. 16:21h

Nacionalnu trgovačku flotu koja vije zastavu Crne Gore čini 75 plovila, sa ukupno 140.595 bruto-tona.

To piše u najnovijem “Registru brodova“ Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore, u kojem su objavljeni tehnički i podaci o vlasništvu nad svim brodovima upisanim u Registar trgovačkih brodova, zaključno sa 31. decembrom 2014.

Zahvaljujući upisu dva nova teretna broda kompanije “Barska plovidba“, nacionalna trgovačka flota lani je značajno porasla.

Brodovi za prevoz rasutog tereta “Bar“ i “Budva“ od po 24.351 bruto-tonu, izgrađeni su prošle godine u brodgradilištu “CSC Jinling“, u kineskom gradu Nanjingu. U komercijalnoj upotrebi su od jesenas i pridružili su se sličnim brodovima, “Kotor“ i “Dvadeset prvi maj“, koje je 2012. u Šangaju izgradila kompanija “Crnogorska plovidba“ iz Kotora.

U crnogorskoj trgovačkoj floti je još samo jedan teretni brod u međunarodnoj plovidbi - mali teretnjak “Pop Reefer“ od 1.785 tona, podgoričke kompanije “Fab Live“.

U Registru brodova upisano je i 11 remorkera, sa ukupno 1.210 tona, 12 ribarskih brodova sa ukupno 855 tona, 23 putnička broda sa ukupno 2.126 tona, šest trajekata sa 1.548 tona, dva plutajuća doka Jadranskog brodogradilišta Bijela sa 37.419 tona, te ukupno još 17 drugih plovila - plovnih dizalica, pontona, barži, klapeta i plovila državnih službi, sa ukupno 2.164 tone.

Pored dva najvažnija, teretnjaka “Barske plovidbe“, noviteti u trgovačkoj floti koja vije zastavu Crne Gore su putnički brod „Marija D“ od 136 tona i 26 metara dugi ribarski brod “Barba“, upisan na kompaniju “Barba Fish“ iz Tivta.

Zbog poslovnih razloga, ostaju upisani u stranim registrima

Iako su crnogorske kompanije lani u inostranstvu kupile još nekoliko polovnih plovila, ona nijesu upisana u domaći, već u strane registre.

Tako se hidrograđevinskom plovilu “Jovan“ od 296 tona i velikoj plovnoj dizalici “Briv 2“, kompanije “Yu Briv“ iz Kotora, a koji viju zastavu Moldavije, lani pridružio i mali remorker “Vruljica“, te dvije velike i moderne barže.

Jedna od tih barži je samopodizna, koja se na metalnim pilonima, kao naftna platforma, osloni na dno i podigne iz mora.

Ta tri polovna plovila, koja je firma “YU Briv“ lani kupila od kompanije “Konstruktor“ iz Splita, dobila su nova, malo izmijenjena imena, ali ih je kotorska kompanija iz poslovnih razloga ostavila upisane u hrvatski registar brodova.

Bonus video: