Pod zidinama drevnog grada održana 11. maslinijada

Gosti dočekani na stotinjak raskošno uređenih štandova - a na njima masline na sve moguće načine, maslinova ulja i razni specijaliteti
240 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2012. 20:39h

Kad se poklope lijepo vrijeme, dobro društvo, nesvakidašnje gostoljibivi domaćini i kvalitetan kulturno-zabavni program, pa još sve to u Starom Baru na dan Maslinijade, provod jednostavno ne može da omane.

Tako je bilo i danas cijeli dan, na 11. izdanju najposjećenije starobarske manifestacije koja je još jednom privukla i razonodila putnike namjernike sa svih strana.

Ulcinjani, Paštrovići, Bokelji, Podgoričani, Zećani, Nikšićani, pa turisti iz Francuske, Bosne, Srbije, Albanije, Hrvatske, Bosne, Kine, Rusije, Japana… i ko zna odakle sve još, iskusili su u praksi opjevano starobarsko gostoprimstvo u slavu svetog barskog stabla masline.

"Prije svega, ova manifestacija je jedan izuzetan događaj za grad Bar. Njeni su kvaliteti masovnost, narod, degustacija, pa bivaju i pokloni i ostalo-to je nešto u toku godine što je neponovljivo! Samo želim da Maslinijada svake godine bude sve bogatija i uspješnija", veli Milo Vukčević, barski uglednik, dok stoji ispred štanda na kojem Smako i Sabin Adžović peku koštanje:

"Ovo je baš fini dan, barem jednom nešto lijepo da se desi u Starom Baru. Mnogo je naroda, ovo je tek početak, a biće ga još -kažu uglas otac i sin koji su kestenje prodavali po 50 centi za kesicu, i -dobro je išlo!

TV Vijesti, Jelena Ćorluka

Od ovog mjesta na platou negdašnje pjace, pa prema ulazu u Stari grad, goste su čekali domaćini na stotinjak raskošno uređenih štandova. A na njima masline na sve moguće načine, maslinova ulja, pa slani i slatki starobarski, crmnički, šestanski, spičanski, bokeški, ulcinjski, paštrovski, krajinski i mrkovski specijaliteti.

Muka da se odlučiš koji da probaš! Da li alvu, da li tespište, baklavu, pite, cijeđeni sok iz pomorandži, sok od šipka, lozovaču, vranac, med, crne masline, lukom začinjene masline…

"Kakva je situacija? Dobro je! Lijepo vrijeme, posjeta fina, najviše se traže ulje i masline. Zadovoljni smo! Što se lično nas tiče, izložili smo sve što u kući pravimo, od kolača i više vrsta turšije, preko ulja, maslina, šipka i nerandži", kaže uz osmijeh Ćazim Šabović.

Podvižništvo ovdašnjih maslinara i njihov trud još od drevnih vremena pozdravio je sa bine na otvaranju fešte i Dado Martinović, predsjednik lokalnog Udruženja maslinara, koji je akcentovao da je Stari Bar maslinarski crnogorski car, uz želju od srca, “živio nam još mnogo vjekova”.

"Sada imamo pola miliona stabala masline, a više od 90 odsto se preradi u ulje. Od 25 uljara na Crnogorskom primorju osam ima modernu proizvodnju, a ostale koriste tradicionalni način sa presama. Svake godine unapređujemo tehnologiju proizvodnje maslinovog ulja i dalje ćemo pomagati maslinare", rekao je ministar poljoprivrede Tarzan Milošević koji je zvanično otvorio manifestaciju pred zvanicama među kojima je bilo i nekoliko ambasadora akreditovanih u Podgorici.

Odmah ispod bine, djevojke u narodnim nošnjama pozirale su sa strancima koji nijesu propuštali da se ovjekovječe u ovoj ljepoti. Na štandu NVO Boka Štefica Seratlić izložila je četiri vrste luštičkog sira u ulju, po cijeni 12 eura za kilogram, ali i vino, rakiju, maslinovo ulje.

Inače, usoljene masline su prodavane za pet, a maslinovo ulje uglavnom za deset eura, kravlji sir je cijenjen po pet eura, a duplo skuplje je prodavan kozji sir.

I uz ulicu-puno oko na sve strane: gužva u poslastičarnici Karađuzovića, ne može se doći na red da se probaju kadaif, baklave, ušećerene jabuke, alva i slatke pite nastarijih barskih poslastičara.

Nema slobodne stolice ni u jednoj od kafana i ćevabdžinica, “pobjegoh od ove navalice”, šali se Marko iz Čeluge. Ispred “Spilje” postavljen šestanski sto, a na potezu do “Kaldrme” i “Kule” mjesta ni za iglu da padne!

Amblematični čempres iznikao iz bedema Starog grada natkirlio je binu sa koje Bjelopoljski tamburaši pjevaju o ugrijaloj mjesečini… Ispred Kuće maslina, na drugom kraju, uzvraća pjesmom sjajni veliki narodni orkestar Omera Hodžića sa revijom barskih pjevača koju je otvorio Gaga Ibrišimović.

"U ovom programu sada uživa i 150 izviđača sa svih strana Crne Gore koji su danas došli u Bar na tradicionalni višeboj, ova mladost je naše bogatstvo", napominje Miodrag-Tanjo Masoničić, starješina barskog Izviđačkog odreda “24. novembar”.

Poznati privrednik Goran Pajković, dok se probija kroz gužvu, dodaje da je ovo “pravi doživljaj za promociju i Bara i Starog grada”.

Do kasno uveče, dobro raspoloženje sa pozornica i iz lokala isijavali su još i harmonikaš Safet Drljan, pjevači Dragan Mićković, Razija Krčiković, Rajo Simonović, Alma Đurović, Ibrahim Mekić, Lidija Simonović, Marinko Pavićević, Goran Pejović Gula, Mahmut Maloković, Renata Perazić, Ema Čivović, Enes Alković, mažoretke “Habanere” i ansambl KUD “Jedinstvo”.

XI Maslinijadu organizovali su Društva maslinara Bara, NVO Maslinijada, TO Bar, JP Komunalne djelatnosti i JP Kulturni centar pod pokroviteljstvom Opštine Bar.

Ogromna gužva i slabo ozvučenje

Iz godine u godinu na fešti se ponavlja ista greška- uzročnik neopisive, a po mnogima i nedopustive gužve koja ozbiljno devalvira sve pozitivne impresije posjetilaca.

U najužem dijelu ulice, ispred zlatare i poslastičarnice, nije mjesto štandovima jer sa prvim velikim talasom gostiju gube smisao pošto se tu stvara saobraćajni čep.

Rijeka ljudi u oba smjera tu ne dozvoljava bilo kome da se zadrži ispred štanda, pogleda, proba ili trguje proizvode, što makar deklarativno spada u glavne ciljeve manifestacije.

Drugi evidentan propust bilo je slabo ozvučenje na bini ispred Kuće maslina, a maestro Omer Hodžić je sa svojim programom zaslužio neporedivo bolji razglas.

Najbolje ulje iz Olioproma

Nagradu “Miodrag-Mili Martinović” za najbolje održavani maslinjak dobio je Jusuf Arabelović

Za esktradjevičansko maslinovo ulje nagrađeni su Alen Musličić, Etem Mujić, Alil Mustafić i Nenad Malić, za najveći prinos u 2012. Jovica Martinović, a za najbolji prinos po stablu Željko Đurović.

Nagradu “Miodrag-Mili Martinović” za najbolje održavani maslinjak dobio je Jusuf Arabelović, za najbolji mladi maslinjak Semir Kurtović, krastač maslina godine je Mustafa Šabović.

Željko Glavanović dobio je nagradu za najbolji mladi zasad koju dodjeljuju Lazo i Seka Božović. Najljepše štandove aranžirali su redom Etem Mujić. Ljubo Karanikić i Lazo Božović.

Diplome su uručene i hrvatskim maslinarima Luku Glavinji, Cvijetu Memetu i Božu Lasiću.

Galerija

Bonus video: