Podgorica: "Čistoći" potrebno više radnika

Zbog težine posla, zaposleni nerijetko daju otkaz ili su na dužem bolovanju
546 pregleda 0 komentar(a)
Radnici "Čistoće" na terenu, Foto: Cistoca.me
Radnici "Čistoće" na terenu, Foto: Cistoca.me

Podgorička „Čistoća“ prošle godine je imala 492 radnika, a iz ovog gradskog preduzeća ističu da je taj broj nedovoljan kako bi kvalitetno i blagovremeno obavljali poslovi.

Pravilnikom je predviđeno da imaju 510 izvršilaca raspoređenih na 107 radnih mjesta.

„Krajem 2017. donijeli smo novi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, koji je Odbor direktora usvojio na sjednici u decembru iste godine, a gradonačelnik dao saglasnost. Primjena Pravilnika započeta je od prvog februara 2018. godine, nakon završene procjene i utvrđivanja koeficijenata zarade za predviđena radna mjesta,“ stoji u programu rada „Čistoće“ za 2019.

U dokumentu se dodaje da broj zaposlenih predviđen Pravilnikom nije popunjen zbog toga što su prvog jula 2018. na snagu stupile mjere iz Plana optimizacije javne uprave kojima je ograničeno zapošljavanje u narednom periodu.

Istakli si da će u svemu poštovati predviđene mjere, osim u dijelu zapošljavanja neposrednih izvršilaca na poslovima odvoza komunalnog otpada i održavanja javne higijene, jer zaposleni angažovani na ovim poslovima, zbog težine njihovog obavljanja, nerijetko samovoljno napuštaju posao ili se nalaze na dužem bolovanju.

Zbog navedenog, oni poručuju da su prinuđeni da putem oglasa popunjavaju upražnjena mjesta, što, tvrde, za rezultat neće dati povećanje novouposlenih izvršilaca, ali će doprinijeti da ne dođe do ugrožavanja javnog interesa i da se stepen higijene u glavnom gradu održi na zadovoljavajućem nivou.

Bonus video: