Podgorica: Fajront u kafanama u zgradama u ponoć

Sekretarijat nije izašao u susret ugostiteljima čije su kafane u stambenim zgradama, jer nijedna nema adekvatnu zvučnu izolaciju, niti limitatore jačine zvuka
2931 pregleda 3 komentar(a)
Restorani u Njegoševoj ulici, Foto: Luka Zeković
Restorani u Njegoševoj ulici, Foto: Luka Zeković

Ugostiteljski objekti u stambenim zgradama u Podgorici radiće samo do ponoći, odlučili su u Sekretarijatu za preduzetništvo. Ugostitelji su tražili da im se radno vrijeme produži za sat, da rade do jedan ujutro. Sekretarijat za preduzetništvo nije podržao predlog ugostitelja i dali su objašnjenje svog stava.

“Obrađivač ne podržava predlog povećanja gornje granice intervala rada ugostiteljskih objekata u stambenim zgradama do jedan sat iz razloga jer skoro nijedan ugostiteljski objekat nema adekvatnu zvučnu izolaciju, koju treba da obezbijedi u postupku gradnje objekata, što u praksi nije slučaj, jer se poslovni prostori ne grade namjenski, (isti su uslovi za noćni klub i za skladište). Takođe, nijedan objekat nema ugrađene limitatore jačine zvuka na uređajima sa kojih se emituje muzika, a pravilnik o graničnim vrijednostima buke tek treba da počne da se primjenjuje”, piše u izvještaju o sprovedenoj javnoj raspravi o nacrtu Odluke o radnom vremenu.

Unija poslodavaca je sugerisala da treba ostaviti mogućnost privrednim subjektima, koji se bave jednostavnim zanatom da sami odrede kraće ili dvokratno radno vrijeme u skladu sa svojim potrebama, što je Sekretarijat za preduzetništvo i prihvatio.

Unija poslodavaca je ukazala da je rok usklađivanja važeće odluke istekao te da predloženi nacrt najveću pažnju posvećuje trgovini i ugostiteljstvu. Iz Unije je ukazano da nacrt odluke o radnom vremenu nema predloga s aspekta radnog vremena izvođenja radova – izgradnje objekata, kao i da korišćenje sintagme “biznis barijera” ne može biti argument kao vodič za normiranje radnog vremena, kako kome od slučaja do slučaja odgovara.

“Djelatnosti koje tretira odluka i utvrđivanje intervala rada za njih uglavnom zavise od materijalnih propisa kojima su regulisane pojedine oblasti. Svjedoci smo činjenice da je za veliki broj propisa, posebno za oblasti koje tretira odluka upravo sintagma “biznis barijera” bila vodilja, te je u tom pravcu decidno regulisan postupak dobijanja odobrenja za obavljanje djelatnosti, svodeći jedan broj njih (posebno u trgovini i zanatstvu), samo na prijavu koju privredni subjekat podnosi prije početka obavljanja djelatnosti, bez ikakvih propratnih dokumenata”, piše u odgovoru Sekretarijata za preduzetništvo.

Disko klubovi u zgradi samo do ponoći

U odluci Sekretarijata piše da “ugostiteljski objekat vrste disko klub i noćni klub koji se nalazi u stambenoj i stambeno-poslovnoj zgradi, radi od 22 do 24 časa. Disko klub i noćni klub koji se nalazi u poslovnoj zgradi, radi od 22 do 3 sata.”

“Ugostiteljski objekti vrste restoran, noćni klub i sl. ukoliko rade u okviru hotela, svoje radno vrijeme moraju uskladiti sa intervalom radnog vremena predviđenog ovom odlukom za vrstu objekta kojoj oni pripadaju. Naime, recepcije hotela i sadržaji za smještaj gostiju mogu raditi od 00 do 24 časa, a kafe bar, noćni klub, restoran ili objekat druge vrste iz ove grupe objekata, može raditi samo u intervalu predviđenom za rad te vrste. Na ovakav način predlagač sprečava eventualne zloupotrebe, (npr.noćni klub koji posluje u okviru hotela ne može raditi od 00 do 24 časa već samo od 10 do 3 sata), kako je to ovom odlukom precizirano za ovu vrstu objekata”, piše u objašnjenju odluke.

Odlukom su određeni i različiti intervali rada ugostiteljskih objekata vrste disko klub i noćni klub u zavisnosti od toga da li su smješteni u stambenoj i stambeno-poslovnoj zgradi ili u poslovnoj zgradi.

“Praksa je pokazala da je u ranijem periodu tendencija otvaranja ove vrste objekata u stambenim, odnosno stambeno-poslovnim zgradama bila u porastu. Činjenica je da je pojednostavljenjem postupka otvaranja svih vrsta ugostiteljskih objekata, i pored obaveze ispunjenja rigoroznijih uslova za otvaranje disko i noćnih klubova, ipak rastao trend otvaranja ove vrste objekata, koji je zaustavljen upravo ograničavanjem intervala rada istih kako je to precizirano stavom 1 ovog člana. Budući da je noćni klub podzakonskim aktom o vrstama i minimalno-tehničkim uslovima ugostiteljskih objekata definisan kao objekat u kojem se organizuje muzika uživo ili druga vrsta muzike sa početkom rada nakon 22 časa, to je kao početak rada utvrđen taj termin.

Bonus video: