Podgorica: Gradske vlasti zelenilom napadaju beton

Predstavnica grupe „KANA” dr Milica Vujošević kazala je da je pohvalno što su gradske vlasti konačno pokrenule inicijativu za uređenje javnih gradskih prostora i zelenih površina, nakon što su ga svojim prethodnim (ne)činjenjem potpuno uništili
251 pregleda 6 komentar(a)
City kvart, Foto: Zoran Đurić
City kvart, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.10.2016. 19:32h

Gradske vlasti imaju namjeru da u stambenim blokovima na mjestu betonskih površina posade zelenilo, jer su uvidjeli da je „veliki broj stanovnika lišen kvalitetnog životnog okruženja”.

“Prostrane betonske površine u okviru rezidencijalnih blokova u gradu, stvaraju veoma nepovoljne mikroklimatske uslove oduzimajući građanima mogućnost iskorišćenja istih za rekreaciju, odmor ili razonodu, lišavajući veliki broj stanovnika kvalitetnog životnog okruženja”, navodi se u konkursu Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine za regeneraciju prostora u okviru stambenih blokova velike gustine naseljenosti, koji traje do drugog decembra.

Predstavnica grupe „KANA” dr Milica Vujošević kazala je da je pohvalno što su gradske vlasti konačno pokrenule inicijativu za uređenje javnih gradskih prostora i zelenih površina, nakon što su ga svojim prethodnim (ne)činjenjem potpuno uništili.

U dokumentu je navedeno da se za lokaciju pilot projekta uzimaju dva bloka u Siti kvartu, ali treba biti urađen tako da se može prilagoditi i drugim sličnim već izgrađenim ili planiranim blokovima u gradu - na Starom aerodromu, Zabjelu, kod Duvanskog kombinata...

“U ovom, kao i u mnogim drugim slučajevima, sve se radi unazad, donose se sanaciona rješenja za blokove koji su legalno izgrađeni prije samo nekoliko godina. Mnogo je teže sanirati nešto što od početka nije planirano kao takvo, kao što se sada traži da se na krovu garaže posadi zelenilo”, istakla je Vujošević.

Ona je navela da je u toku izrada mnogih detaljnih urbanističkih planova u kojima se javna gradska i zelena površina svodi na minimalnu, dok se sa zadovoljstvom ispunjavaju zahtjevi velikih privatnih investitora kojima je jedini cilj profit.

“Planovi, projekti i njihova kasnija realizacija prolaze kontrolu organa uprave, kojima nedostaje vizija i volja da nešto od početka do kraja isprate kako treba. Zbog toga nam prostor danas izgleda zapušteno, opustošeno i uništeno. Pozdravljam ideju da se počne sa uređenjem javnih površina i nadam se da se to neće zaustaviti samo na ta dva bloka”, kazala je Vujošević. U konkursu je istaknuto da posebnu pažnju treba posvetiti tome da predmetne površine, kao što su u Siti kvartu, su krovovi podzemnih garaža i da ne postoji mogućnost sađenja biljaka u podlogu, pa treba pronaći alternativu.

Bonus video: