Podgorica i evropski trendovi: Na našim kružnim tokovima uglavnom korov niče - Vijesti.me
UREĐENJE ČESTO IZOSTANE

Podgorica i evropski trendovi: Na našim kružnim tokovima uglavnom korov niče

U susjednim državama, gradske uprave angažuju i privatne firme kako bi kružni tokovi bili u svakom trenutku sređeni

Neuređen kružni tok na izlazu iz Podgorice ka Baru
Neuređen kružni tok na izlazu iz Podgorice ka Baru (Foto: Boris Pejović)

Podgorica prati evropske trendove kad je riječ o izgradnji kružnih tokova kao praktičnijeg načina kontrole saobraćaja od klasičnih raskrsnica, ali ne i po pitanju uređenja tih površina.

U susjedstvu, pa dalje - u Evropi i svijetu, površine kružnih tokova su mali spomenici hortikulture i pejzažne arhitekture.

Svojevrsna su turistička atrakcija - sa fontanama, skulpturama, simbolima grada ili države...

Podgorički kružni tokovi su zarasli u korov, neredovno i selektivno se kosi, a čini se da su oku posmatrača ugodne samo površine pored gradu važnih objekata - stambeno-poslovnog centra Kapital plaza, tržnog centra Delta siti...

Jedan od rijetkih uređenih kružnih tokova u Podgorici
Jedan od rijetkih uređenih kružnih tokova u Podgorici(Foto: Boris Pejović)

Ali, kružni tokovi na dva strateški važna pravca - bulevarima prema Golubovcima i Cetinju, koji vode prema primorju, potpuno su neuređeni.

Kružni tokovi prema Golubovcima su skoro deceniju neugledni, a ni najnoviji bulevar kroz Donju Goricu prema Cetinju ne podiže “zeleni prosjek”.

Jedan od kružnih tokova u Podgorici
Jedan od kružnih tokova u Podgorici(Foto: Boris Pejović)

“Zelenilo”: Pejzažna arhitektura nije naša nadležnost

Iz podgoričkog preduzeća “Zelenilo” kažu da na svim mjestima na kojima za to postoje tehničke mogućnosti, odnosno sistem za navodnjavanje, održavaju postojeće javne površine i uređuje nove.

“Kako ‘Zelenilo’ nije nosilac projekata izgradnje novih ili rekonstrukcije postojećih saobraćajnica, ono nema uvid u projektnu dokumentaciju kao ni ingerencije nad fazom pejzažne arhitekture”, pojašnjeno je u odgovoru “Vijestima”.

Jedan od kružnih tokova u Podgorici
Jedan od kružnih tokova u Podgorici(Foto: Boris Pejović)

Naglasili su i da Glavni grad, odnosno oni, nastoje da periodično izdvajaju određena sredstva za izradu hidrosistema na mjestima na kojima ih nema.

“Kako bismo stvorili uslove da se gotovo sve javne površine (pogotovo razdjelna ostrva i kružni tokovi) urede. U skladu sa ovim, nadamo se da ćemo do kraja tekuće godine obezbijediti sredstva za uređenje najmanje jednog kružnog toka na pomenutim putnim pravcima”, odgovorili su iz “Zelenila”.

Jedan od kružnih tokova u Podgorici
Jedan od kružnih tokova u Podgorici(Foto: Boris Pejović)

Uređenje i održavanje gradskih zelenih površina, pa i kružnih tokova, u nadležnosti je tog opštinskog preduzeća, čiji rad finansiraju građani.

U susjednim državama, gradske uprave angažuju i privatne firme kako bi kružni tokovi bili u svakom trenutku sređeni.

Kružni tok u Belišču, gradiću u Hrvatskoj
Kružni tok u Belišču, gradiću u Hrvatskoj(Foto: Belisce. Hr)

Hrvatska je 2014. donijela Smjernice za projektovanje kružnih tokova na državnim saobraćajnicama.

Zapostavljene površine treba da dominiraju

Arhitekta Mladen Petrović ocijenio je da se Glavni grad mora više posvetiti uređenju zelenih površina, pogotovo kružnim tokovima.

“Kako su kružni tokovi ujedno i reperne tačke jednog grada, neophodno ih je urediti i samim tim stvoriti što ljepšu sliku o tom gradu. Generalno, u Podgorici, izuzev na par lokacija, ne vodi se dovoljno računa o uređenju zelenih površina koje dominiraju”, kazao je Petrović za “Vijesti”.

Među rijetkim primjerima uređenih su oni kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom, na raskrsnici prema Cetinju i Nikšiću, u blizini kompanije “Plantaže”…

Jedan od kružnih tokova u Podgorici
Jedan od kružnih tokova u Podgorici(Foto: Boris Pejović)

“Kako je sama infrastuktura (vodovodne cijevi i napojni kablovi) trasirana sa putevima, uz male korekcije moguće je obezbijediti irigaciju samih biljaka i rasvjetu za sami kružni tok. U savremenim gradovima postoji tim ljudi - saobraćajni inžinjeri, arhitekti, pejzažni arhitekti - koji su zaduženi za samo ovaj segment, trebalo bi da i Podgorica kao glavni da razmisli o tim problemima”, sugerisao je Petrović.

Francuska je zemlja sa najviše kružnih tokova u svijetu, a uglavnom su svi uređeni.

Prilikom sređivanja središnjeg dijela kružnog toka, shodno međunarodnim smjernicama, mora se voditi računa da ne ugrožava sigurnost odvijanja saobraćaja.

Jedan od kružnih tokova u Podgorici
Jedan od kružnih tokova u Podgorici(Foto: Boris Pejović)

Vuković: Ima i lijepih primjera, ideja je da ih sve uredimo

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je “Vijestima” da po gradu ima lijepih primjera kružnih tokova, ali i da ovih dana traje hortikulturno uređenje jednog u Ulici 4. jula, na Zabjelu.

“Sredićemo ga u narednih desetak dana. Naredni koji ćemo srediti jeste onaj na putu prema aerodromu, u blizini ‘Tehnomaksa’ i ‘Volija’. Ideja nam je da uredimo sve kružne tokove u gradu”, kazao je za “Vijesti” gradonačelnik.

Jedan od kružnih tokova u Podgorici
Jedan od kružnih tokova u Podgorici(Foto: Boris Pejović)

 


Vidi sve komentare