Podgorica: Krošnje zaklanjaju pogled na bulevaru

U Maslinama živa ograda na privatnom imanju zaklanja pogled vozačima iz sporedne ulice
86 pregleda 2 komentar(a)
Bulevar svetog Petra Cetinjskog, Foto: Luka Zeković
Bulevar svetog Petra Cetinjskog, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.08.2014. 18:05h

Na više lokacija u Podgorici sadnice i žive ograde na ostrvima imeđu dvije strane bulevara, te stabla i žive ograde pored gradskih ulica smanjuju preglednost u saobraćaju.

Na Bulevaru svetog Petra Cetinjskog stabla pored saobraćajnice na potezu iz pravca Bloka V prema trim stazi značajno smanjuju preglednost pješacima koji žele da pređu ulicu. Ali i vozačima koji teško mogu da uoče pješake.

Direktorica “Zelenila” Radmila Vujošević je objasnila da je za uklanjanja stabala, živih ograda i ostalog zelenila pored saobraćajnica, ili na razdjelnim ostrvima neophodan nalog Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj.

“U pejzažnom uređenju saobraćajnica treba da se vodi računa o bezbjednosti. Nakon pregleda od strane saobraćajnog inženjera Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj zajedno vršimo orezivanje ili uklanjanje sadnica sa spornog mjesta na bulevarima, kružnim tokovima i raskrsnicama”, kazala je Vujošević.

Iz tog Sekretarijata potvrdili su da zelenilo koje ometa preglednost i smanjuje bezbjednost može biti uklonjeno.

“Zelenilo, ograde i drveće koje ugrožavaju bezbjednost saobraćaja mogu se ukloniti ili prilagoditi uslovima na terenu uz poštovanje saobraćajno - tehničkih uslov a”, saopšteno je “Vijestim a” iz Sekretarijata.

U Maslinama je na raskrsnici živa ograda, u privatnom imanju, zasađena tako da potpuno zaklanja vidik sa lijeve strane automobilu koji se iz sporedne ulice priključuje na glavnu. Iz Sekretarijata su saopštili da je u takvim slučajevima moguće postaviti putno ogledalo.

Međutim, Zakonom o putevima propisano je da se u trouglovima preglednosti ne smiju saditi sadnice, ostavljati i postavljati predmeti, postrojenja, uređaji, materijali, graditi bilo kakvi objekti ili vršiti druge radnje koje ometaju preglednost javnog puta ili željezničke infrastrukture.

Bonus video: