Podgorica: LGBT zastava će ponovo biti postavljena

U CGO vjeruju da se obrazovanjem značajno može uticati na senzibilizaciju javnosti za različitost i potrebu poštovanja ljudskih prava i sloboda
55 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2012. 15:22h

Zastava duginih boja biće ponovo postavljena na jarbolu ispred sjedišta institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

LGBT Forum Progres dostavio je novi primjerak zastave i njeno postavljanje se očekuje tokom dana.

"Dio ostataka spaljene zastave su sakupljeni i fotografisani i postaće sastavni dio izložbe Unstraight muzeja (Ne-strejt muzeja), projekta pokrenutog u Švedskoj, 2007, od strane muzejskih profesionalaca u saradnji sa grupom vodećih tradicionalnih nacionalnih muzeja (Vojni muzej, Nobelov muzej, Nacionalni muzej nauke i tehnologije, Istorijski muzej i Policijski muzej)", navodi se u saoštenju Foruma.

LGBT Forum Progres poziva crnogorsku Vladu da se do kraja Prajd mjeseca na svim državnim organima istakne zastava LGBT zajednice. To bi bila još jedna poruka podrške opstanku i zaštiti LGBT zajednice i konkretizacija vladine proevropske retorike.

CGO osudio spaljivanje LGBT zastave

Predstavnici Centra za građansko obrazovanje (CGO) osudili su spaljivanje simbola LGBT zajednice - zastave duginih boja, koja je bila postavljena u zgradi Zaštitinika ljudskih prava i sloboda, i zatražili hitno identifikovanje i procesuiranje počinilaca. Iz te nevladine organizacije su podsjetili da je zastava bila istaknuta prošle sedmice kao vid podrške te institucije obilježavanju Prajd mjeseca i da je to prvi put da jedna crnogorska institucija istakne tu zastavu.

„Ovakav vid manifestacije mržnje i netolerancije pokazuje da je crnogorsko društvo i dalje neinformisano, puno predrasuda i iracionalno agresivno nastrojeno naspram seksualnih manjina“, navodi se u saopštenju CGO.Kako su naveli, o tome svjedoče i nedavni događaji cijepanja postera, „ali i primjeri institucionalnih propusta poput neprofesionalnog postupanja službenika prilikom poziva zbog nasilja u kući nad pripadnicima LGBT zajednice“.„Crnogorsko društvo nastavlja da njeguje praksu homofobičnog ponašanja i pokazuje da je još dosta toga potrebno da se uradi u cilju zaštite osnovnih ljudskih prava“, piše u saopštenju.

Reakcija nadležnih od ključnog značajaOvo je, ocjenjuje se, direktan napad na instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda. "Shodno tome, reakcija nadležnih organa će biti od ključnog značaja kako za društvo tako i za institucije sistema koje moraju naći načine da djelotvorno odgovore na ovakve situacije", navodi se u saopštenju.

U CGO vjeruju da se obrazovanjem značajno može uticati na senzibilizaciju javnosti za različitost i potrebu poštovanja ljudskih prava i sloboda

Sraman pokušaj zastrašivanja

Ambasadori Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u Crnoj Gori, Su K. Braun i Leopold Maurer, zabrinuti su zbog vijesti da je zastava lezbijske, gej, biseksualne i transrodne (LGBT) populacije u duginim bojama spaljena ispred Kancelarije zaštitnika ljudskih prava ove sedmice.

"Paljenje zastave predstavlja sraman pokušaj zastrašivanja pripadnika LGBT zajednice u njihovima naporima da ostvare jednaka prava u društvu. Posvećeni smo radu sa svim relevantnim partnerima u Crnoj Gori kako bismo obezbijedili da LGBT prava budu zaštićena. Pozdravljamo to što je Vlada Crne Gore osudila incident i nastavićemo pažljivo da pratimo istragu ovog nasilnog akta", navodi se u zajedničkom saopštenju ambasadora.

Galerija

Bonus video: