Podgorica: Lift van funkcije 20 godina, stanari muku muče sa 150 stepenika

Upravnik ulaza smatra da bi popravka koštala oko 4.500 eura, ali da mnogi nijesu spremni da daju novac, iako su na sastanku kućnog savjeta glasno odobravali da se to učini
231 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2013. 20:55h

Stanari zgrade Lepa Kata iz ulaza 16 pješače i do devetog sprata jer lift ne radi već dvadeset godina. U ulazu ima 29 stanova, a najnapornije je stanarima sa devetog sprata koji moraju da pregaze čak 150 stepenica.

Dragana Sopotnik (60) živi na osmom spratu i tvrdi da je mnogo muke vidjela zbog lifta, koji nije radio ni kada je useljavala - prije dvije decenije.

Ona je kazala da je najteže donijeti namirnice, što nekada čini i tri puta dnevno, a zbog lifta je željna i lubenice.

"Do ulaza dođem sva izmorena, a onda mi se smrkne kada se sjetim da moram da se penjem na osmi sprat. Ne daj bože da nešto zaboravim da kupim... Ne isplati se silaziti za sitnicu. Obožavam lubenicu, a ne pamtim kada sam je probala, jer male ne valjaju, a veliku ne bih mogla iznijeti”, kazala je.

I upola mlađa podstanarka Biljana Mićanović muku muči sa penjanjem na deveti sprat .

“Nije nimalo lako, ali kada se mora... Jedino je dobro što smo svi u dobroj kondiciji”, našalila se Mićanović, zadihana nakon uspona.

Jedan od stanara uporedio je uspon uz stepenice sa penjenjem uz Durmitor, podijelivši ga na etape.

Procjenjuju da bi popravka lifta koštala 4.500 eura

"Poslije godinu dana življenja ovdje mogao sam lagano ići da se penjem na Durmitor, a onda sam naučio da se ne penjem odjednom, već svratim do komšije na treći sprat, odmorim malo, pa na šesti isto i poslije lako dođem do devetog”, našalio se on.

Upravnik Dragan Brajović kazao je da je uselio 1992. godine, kada je zgrada i završena, a da je lift radio oko godinu. On smatra da su ga pokvarili stanari sa “gornjih spratova”.

“Jednostavno, nijesu znali da ga koriste. Tada je moralo malo da se čeka da bi se otvorila vrata, međutim, oni su ih nasilno otvarali i gurali. Malo kasnije pokvario se motor lifta, ali se ispostavilo da nije veliki kvar tako da se to brzo popravilo. A onda je, zbog onog što sam pominjao, crkla automatika. Meni lično taj lift nije potreban, jer živim na drugom spratu, ali lift je dio zgrada i valjalo bi ga popraviti, da je ljudima lakše”, kazao je Brajović.

On smatra da bi popravka koštala oko 4.500 eura, ali da mnogi nijesu željeli da daju novac, iako su na sastanku kućnog savjeta glasno odobravali da se to učini.

“Problem je što su stanari nezainteresovani. Mnogi su se odselili i izdaju stanove, ali bi ipak trebalo da brinu o zgradi. Mnogi žele da prodaju stanove na najgornjim spratovima, pa ih koči to što ulaz nema lift, pa su sada zainteresovani da se popravi”, kazao je Brajović.

Sopotnik tvrdi da lift nije popravljen zbog nesloge stanara, ali i velikog broja podstanara.

“Podstanare briga za stan, tu su od danas do sjutra, pa zašto bi davali pare za lift ili za bilo šta... Pokrenuta je ranije akcija ali su samo tri porodice uplatile novac”, pojasnila je Sopotnik.

Lift je veliki, za osam osoba, u ostalim ulazima zgrade liftovi normalno rade.

Pakleno teško se useliti

Sopotnik je kazala da je sa puno muke nosila stvari na osmi sprat kada se useljavala prije 20 godina.

“Sve smo unijeli penjući se uz stepenice, a vidite da ima teških aparata i namještaja koje nije bilo nimalo lako iznijeti”, kazala je.

Dok je bila mlađa, to je radila zajedno sa suprugom, a danas plaća radnike.

“Najgore je kada mi dođe ćerka, pa sa djetetom mora da se penje ovamo, a ja moram da nosim kolica za bebu i njene stvari. Ili kada nam nešto rade majstori, pa treba sav onaj silni alat iznijeti”, kazala je Sopotnik.

Mogu i na sud zbog neodržavanja zgrade

Brajović tvrdi da, u skladu sa zakonom, zgrada mora da se održava i upozorava da bi stanari mogli da imaju problema, jer ne radi ni interfon i hidrofor.

“Stambeno nam je otvorilo žiro-račun na koji stanari po zakonu moraju uplaćivati 20 centi po kvadratnom metru za održavanje. To bi bilo 300 eura mjesečno, jer sam, kao upravnik zgrade, odbio da mi daju nadoknadu od tih para samo da se što prije ovaj ulaz dovede u red”, kazao je Brajović.

Tvrdi da će, ukoliko on ne obavi posao, Agencija za stanovanje odrediti svog upravnika, kome će morati da plaćaju za održavanje ulaza, ili će biti predati sudu.

Galerija

Bonus video: