Podgorica: Lik Milana Mladenovića na fasadi zgrade

Mladenović je rođen 1958. godine u Zagrebu, a živio je i stvarao u Beogradu, gdje je i sahranjen
669 pregleda 8 komentar(a)
Milan Mladenović, Foto: Luka Zeković
Milan Mladenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.11.2014. 11:03h

Portret frontmena kultnog rok sastava Ekatarina Velika (EKV) Milana Mladenovića, krasiće zgradu preko puta Pravnog fakulteta u Podgorici.

Reporteri "Vijesti" zatekli su juče radnike kako uklanjaju skelu sa zgrade u Ulici 13. jula, a tvrde da su se mladi umjetnici, studenti arhitekture koji su željeli da sotanu anonimni, za izradu ovog murala pripremali skoro godinu dana.

Grafit je naslikan u čast 20 godina od smrti čuvenog rokera, koje se navršavaju u srijedu, a izrađen je tehnikom kolaž, od mnoštva gumenih krugova.

Jedan od radnika je kazao da su studentima, koji su u subotu od osam do 22 časa slikali Mladenovićev lik visok četiri metra, samo pozajmili skelu i da zbog toga nijesu željeli da se predstave.

Iznad slike kultnog muzičara stoje datum rođenja i smrti, dok je ispod murala napisan naslov jedne od najpoznatijih pjesama EKV-a “Kao da je bilo nekad”.

Lijeva strana portreta ukrašena je čuvenim čuveni stihovima Mladenovića "Ovo je zemlja za nas, ovo je zemlja za sve naše ljude. Ovo je zemlja za nas, ovo je zemlja za svu našu decu".

Sa desne strane nalazi se citat, kojim se završava biografija slavnog rokera “Dječak iz vode”, autora Flavia Rigonata:

"Za kraj bih rekao samo da mi ni u kom slučaju nije žao što sam sve ove godine protraćio na tako neozbiljnu stvar kao što je rokenrol, i mislim da poštenije i iskrenije nisam mogao da potrošim sve te godine".

Mladenović je rođen 1958. godine u Zagrebu, a živio je i stvarao u Beogradu, gdje je i sahranjen poslije smrti 5. novembra 1994. godine, nakon što je tri mjeseca bolovao od teške bolesti.

Bonus video: