Podgorica: Majstori rade dok đaci pohađaju nastavu

Predviđeni rok za završetak radova na školama je 18. decembar
112 pregleda 1 komentar(a)
radovi, škole, Foto: Luka Zeković
radovi, škole, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.10.2016. 17:21h

Radovi na srednjim stručnim školama „Vaso Aligrudić“, „Inž. Marko Radević“ i „Spasoje Raspopović“ još uvijek nisu završeni, a izvode se i tokom radnih dana.

Radnici kompanija, izvođača radova „Fidija” i „Bombeton”, rade na fasadi objekta Elektro-tehničke škole, a iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da se manji radovi izvode i u prostorijama škola.

„U zavisnosti od obrazovne ustanove u nekima se radovi izvode isključivo vikendom, dok se u nekim ustanovama izvode i tokom radnih dana, ali u ograđenim zonama“, saopšteno je iz Ministarstva, a tvrde da radovi ne ometaju izvođenje nastave, niti utiču na bjezbjednost učenika i zaposlenih.

Ograđen prostor u zonama gdje su sa više strana objekta postavljene građevinske skele, te građevinski materijal koji je dijelom skladišten u dvorištu, učenicima je ograničio kretanje dvorištem.

Radovi na ovim školama se realizuju u okviru Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama.

„Radovi, u vrijednosti od oko 980.000 eura... odnose se na sanaciju krovnog pokrivača sa postavljanjem termo izolacije, potom radovi na omotaču objekta, sistemu za grijanje/hlađenje, sistemu pripreme potrošnje tople sanitarne vode, sistemu rasvjete. Zatim radovi na pripremi objekta za primjenu mjera energetske efikasnosti, rekonstrukcija sanitarnih čvorova i ostale komponente koje utiču na ukupnu potrošnju energije i uslove komfora u objektu”, dodaju iz Ministarstva prosvjete.

Iako su Građevinska, Elektro i Hemijska škola zbog kašnjenja radova počele sa nastavom 12. septembra, rok za završetak je predviđen za 18. decembar tekuće godine. Predstavnici Ministarstva ekonomije potpisali su ugovore o izvođenju radova na primjeni mjera energetske efikasnosti u osam obrazovnih ustanova, od kojih je pet u Podgorici. Ukupna vrijednost radova na ovim objektima je 5.684.756,92 eura. U prvoj fazi projekat „Program energetske efikasnosti u javnim zgradama“ finansiran je iz kredita i donacije KfW njemačke razvojne banke, u iznosu od 13,44 miliona eura.

Bonus video: