Podgorica: Nelegalna sječa stabala poprimila zabrinjavajuće razmjere

Komunalna policija je policiji privela nekoliko građana koji su uhvaćeni u nelegalnoj sječi stabala na Ćemovskom polju
195 pregleda 12 komentar(a)
Ćemovsko polje, Foto: Damira Kalač
Ćemovsko polje, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 14.09.2013. 18:41h

Komunalna policija Glavnog grada prošle sedmice je predala Upravi policije A.A, R.G. i B.I, koje je zatekla u park šumi na Ćemovskom polju dok su nelegalno sjekli stabla, saopšteno je iz Biro za odnose s javnošću Glavnog grada i ocijenjeno da je pljačkanje javne imovine poprimilo zabrinjavajuće razmjere.

Tom prilikom, kako se navodi, zaplijenjena je određena količina posječenih stabala, koja su dopremljena u krug preduzeća „Zelenilo“.

"Preduzeće „Zelenilo“ je i krajem januara ove godine registrovalo nelegalnu sječu park-šume na Ćemovskom polju i podnijelo prijavu Upravi policije. Prema do sada utvrđenim podacima, na Ćemovskom polju posječeno je ukupno 350 stabala alepskog bora, čime je park-šumi nanijeta za dugo vremena nenadoknadiva šteta", naveli su iz Biroa i dodali da je početkom jula na istom mjestu zatečeno, a zatim privedeno još pet osoba koje su nelegalno sjekla i odvozila stabla.

U park šumi usred Podgorice posječeno stotine stabala >>>

Uništavanje i pljačkanje javne imovine, kao i privatne svojine građana Podgorice, već je, kako je saopšteno, poprimilo zabrinjavajuće razmjere, "pa se gotovo može govoriti o vanrednoj situaciji".

"Vjerujemo da se rješenje ovog problema mora naći u dodatnom angažovanju na najvišem nivou svih nadležnih institucija, kako u Glavnom gradu, tako i u državi", dodali su iz Biroa.

Najavljena je pojačana kontrola šuma i parkova uoči sezone grijanja, kako bi spriječili njihovo uništavanje.

Podsjećaju da je za sječu stabala u šumi, parku ili drvoredu predviđena novčana ili kazna zatvora pa se nadaju da će svi oni koji budu uhvaćeni biti kažnjeni.

Bonus video: