Podgorica: Nova pravila na konkursima za dodjelu stana

Odluku o dodjeli stanova usvojila je Skupština Glavnog grada
193 pregleda 0 komentar(a)
Dodjela ključeva, Foto: Arhiva
Dodjela ključeva, Foto: Arhiva
Ažurirano: 03.10.2017. 18:53h

Ustavni sud ukinuo je dio odredbe kojom je bilo predviđeno da lokalni službenici i namještenici Glavnog grada mogu konkurisati za stan ukoliko nemaju takvu nekretninu ili kuću na teritoriji Podgorice, na kojoj je organizovan gradski prevoz.

Sud je na posljednjoj sjednici većinom glasova odlučio da se iz člana četiri Odluke o rješavanju stambenih potreba lokalnih službenika i namještenika Glavnog grada ukine dio koji glasi „na kojoj je organizovan gradski prevoz“.

Shodno odluci suda, pravo na rješavanje stambene potrebe imaće zaposleni koji nema stan, odnosno, porodičnu stambenu zgradu u svojini, susvojini, ili zajedničkoj svojini na teritoriji glavnog grada.

Ustavni sud je ukinuo i član šest pomenute Odluke, kojim je bilo predviđeno da ni bračni, vanbračni drug ili djeca zaposlenog koji konkuriše za stan nemaju takvu nekretninu na teritoriji grada na kojoj je organizovan gradski prevoz.

Odlukom suda, ukinut je i član sedam, kojim je bilo predviđeno da “izuzetno, ako je zaposleni otuđio stan, porodičnu stambenu zgradu, odnosno odgovarajuće pravo na stan, ili porodičnu stambenu zgradu u periodu od deset godina prije pokretanja postupka rješavanja stambenih potreba u skladu sa ovom odlukom, postojeća stambena situacija vrednovaće se prema stanju prije tog otuđenja”.

Odluku o rješavanju stambenih potreba lokalnih službenika i namještenika Glavnog grada usvojila je Skupština Glavnog grada.

Bonus video: