Podgorica: Obnoviće 10.750 uličnih svjetiljki

Za 2017.godinu je, kako se navodi, potrebno planirati budžet koji nije manji od 1.600.000 eura
72 pregleda 0 komentar(a)
ulična rasvjeta, Foto: Arhiva "Vijesti"
ulična rasvjeta, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.11.2016. 21:01h

Glavni grad planira modernizaciju 10.750 svjetiljki, koje su postavljene u selima i prigradskim naseljima Podgorice.

“Komunalne usluge su izvršile obilazak grada, posebno sela i prigradskih naselja, popisale sve svjetiljke ... čija je modernizacija neophodna. Utvrđeno je da se radi o 10.750 svjetiljki koje je potrebno modernizovati u prvom koraku, odnosno, fazi I”, piše u Informaciji o realizaciji projekta modernizacije svjetiljki.

O tom dokumentu će se odbornici izjasniti 25.novembra.

U informaciji se navodi da je komisija, sačinjena od stručnjaka iz gradskih struktura i Univerziteta Crne Gore, godinu dana radila na projektu, kako bi zajednički pronašli rješenje kojim se postiže bolja osvijetljenost, troši manje električne energije, a investicija ne opterećuje budžet Glavnog grada.

“Komisija je utvrdila da je procijenjena vrijednost nabavke radova na modernizaciji javne rasvjete računajući ... način otplate, cijenu kapitala i period od 12 godina 6.750.000 eura, što je osnova za procijenjenu vrijednost javne nabavke”, piše u dokumentu.

Zato se u dokumentu predlaže da se rekonstrukcija prihvati sa izdvajanjem do 560.000 na godišnjem nivou za rekonstrukciju sistema.

Zbog dokazanih prednosti LED tehnologije, o kojoj se komisija detaljno informisala, projektom se očekuje poboljšanje kvaliteta osvijetljenosti i smanjenje potrošnje električne energije, uz produženje radnog režima na lokacijama na kojima se rasvjeta isključuje u 23 sata zbog uštede. Projektom se očekuje i smanjenje troškova održavanja i veća raspoloživost radne snage i mehanizacije na centralnom dijelu grada, kao i bolji kvalitet održavanja.

“Kako se ova rekonstrukcija finansira od uštede, od suštinskog je značaja pravilno planirati godišnji trošak za električnu energiju i realno procijeniti sredstva koja se izdvajaju za održavanje ovog dijela rasvjete”, piše u informaciji.

U dokumentu se navodi da račun za električnu energiju za 2016. godinu neće biti manji od 1.370.430 eura.

“Ovaj model je optimističan jer ne uzima u obzir nove objekte javne rasvjete koji će biti realizovani do kraja godine. Uzimajući u obzir i objekte sa novim rasvjetama koji će biti izgrađeni u ovoj godini, očekivani račun za električnu eneriju će biti veći i iznosiće oko 1.450.000 eura”, piše u informaciji.

Za 2017.godinu je, kako se navodi, potrebno planirati budžet koji nije manji od 1.600.000 eura, dok će se investicija rekonstrukcije finansirati iz razlike realno obračunate energije nakon rekonstrukcije i ovako planiranog budžeta, uključujući i iznos koji se izdvaja za održavanje ovog dijela rasvjete.

Bonus video: