Podgorica: "Pametne" klupe postavljene na pet lokacija

Iz Glavnog grada poručuju da je ovo tek prvi korak u uvođenju modernih tehnologija i njihovoj aplikaciji u oblasti očuvanja životne sredine
5095 pregleda 1 komentar(a)
Klupa postavljena na Rimskom trgu, Foto: PG Biro
Klupa postavljena na Rimskom trgu, Foto: PG Biro
Ažurirano: 21.12.2018. 13:08h

Na pet lokacija u Podgorici postavljene su "pametne" klupe nove generacije, a iz Glavnog grada poručuju da je ovo tek prvi korak u uvođenju modernih tehnologija i njihovoj aplikaciji u oblasti očuvanja životne sredine.

"U okviru aktivnosti u pravcu implementacije koncepta „Smart city“ u Glavnom gradu, pokrenut je pilot projekat uvođenja savremenih tehnologija koje se, između ostalog, odnose na promociju korišćenja solarne energije. Izvršena je nabavka 6 „pametnih“ klupa nove generacije, koje putem instaliranih fotonaponskih modula, akumuliraju sunčevu energiju, kao jedini izvor napajanja (klupe nisu priključene na izvor električne energije). Generisana solarna energija omogućava prikupljanje informacija o vremenskim parametrima koji će biti dostupni građanima preko aplikacije koju će Glavni grad razviti u narednom periodu", kazali su iz Glavnog grada.

Klupa, kako navode, posjeduje pristupnu WiFi tačku, senzor za kišu koji isključuje klupu u slučaju jakih padavina, ugrađeno LED svjetlo koje noću osvjetljava prostor u neposrednoj blizini.

Korisnici, dodaje se, imaju i mogućnost bežičnog punjenja uređaja novije generacije (koji podržavaju bežično punjenje), kao i standardnog punjenja uređaja putem dva USB priključka.

Klupe su postavljene na pet gradskih lokacija: Trg nezavisnosti (dvije klupe), Trg Argentina, Rimski trg, uz Trg Vojvode Bećir-Bega Osmanagića u Staroj Varoši, i u Ulici 27. marta na Zabjelu.

Ove lokacije, kako se navodi, zadovoljavaju primarni uslov za funkcionisanje klupe – direktnu izloženost suncu, a uzeta je u obzir i frekventnost kretanja građana.

Dragutin-Drago Đeković, šef Službe za međunarodnu saradnju, saopštio je da je ovo tek prvi korak u uvođenju modernih tehnologija u Podgorici i njihovoj aplikaciji u oblasti očuvanja životne sredine.

Glavni grad će uskoro, kako se navodi, postaviti mrežu senzorskih stanica koje će u kontinuitetu mjeriti parametre kvaliteta vazduha, a u januru 2019. godine počinje realizacija prve faze zamjene javne rasvjete lampama LED tehnologije.

Bonus video: